A Pfizer elkezdte tesztelni a szájon át szedhető Covid-gyógyszerét

2021. március 23. – 19:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer elkezdte a Covid−19 elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelésének korai szakaszát, a szert a fertőzés első tüneteinek megjelenésekor lehetne adni a betegeknek – közölte az amerikai gyógyszeripari vállalat.

Az antivirális gyógyszerjelölt laboratóriumi kísérletekben meggyőző hatékonyságot mutatott a Covid−19 betegséget okozó SARS−CoV−2 új típusú koronavírus ellen – írja az MTI.

A PF-07321332 nevű gyógyszerjelölt egy fehérjebontó enzimgátló, ami megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben. Az ilyen fehérjebontó enzimgátlók hatékonyak más vírusok, mint a HIV vagy a hepatitis C ellen, önmagukban is és más antivirális szerekkel kombinálva. A Pfizer szerint ez a molekulafajta jó kezelés lehet a Covid−19 ellen, mivel a jelenleg piacon lévő, hasonló elven működő terápiák esetében nem jeleztek biztonsági kockázatokat.

A vállalat tanulmányoz egy intravénásan adható vírusellenes gyógyszerjelöltet is a klinikai próbák korai szakaszában kórházban kezelteken is.

„Együtt a két (szájon át szedhető és intravénás) jelöltnek megvan a potenciálja arra, hogy egymáshoz illesztett kezelést eredményezzen, amely kiegészíti az oltást, ha a betegség felüti a fejét” – mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos vezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!