Európában a lezárások miatt terjed a vírus, állapította meg az orosz kormányfőhelyettes

2021. március 24. – 19:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges magyarázattal szolgált az orosz kormányfőhelyettes az európai járványhelyzetre az angol nyelvű orosz állami RT-nek adott interjújában.

Tatyjana Golikova és az őt rendkívül piros zokniban kérdező Anton Kraszovszkij párbeszéde a csökkenő oroszországi és növekvő európai fertőzési számokról így nézett ki:

„Hosszabb távon megvan a harmadik hullám veszélye.”

„Ez valószínűleg igen visszafogott lesz.”

„De miért ilyen erős mindenütt és ilyen mérsékelt Oroszországban?”

„Nos, láthatjuk, hogyan alakul a járványhelyzet Európában és Oroszországban. Ennek a folyamatnak az egyik oka, hogy ők folyamatos lezárásokkal dolgoztak, az embereket otthon tartották, nem mehettek ki, a vírus tekintetében sterilek voltak. Aztán kimennek, és elkapják.”

„Ezért nem tudtak kialakítani kollektív immunitást?”

„Lényegében igen.”

– fejtette meg a helyzetet a kormányfőhelyettes.

Oroszországban jelenleg lényegében nincsenek lezárások, a szolgáltatások működnek, bárok, mozik, színházak, edzőtermek is nyitva vannak. A lakosságnak azonban egyelőre kevesebb mint 4 százaléka kapott oltást – igaz, a széles körű oltóprogram nyomán ez mindenkinek könnyen elérhető.

Egyelőre nincsen meggyőző magyarázat arra, miért estek a decemberi napi 29 ezer új fertőzést jelentő csúcs alig több mint negyedére a számok. (A halálos áldozatok száma naponta így is meghaladja a négyszázat, bár ez a 145 milliós Oroszországban lakosságarányosan alig hetedét jelenti a 250-et is elérő magyarországi adatoknak.)

Lehetséges, hogy a fertőzésen mér sokan átestek, így egyre többen élveznek védelmet a koronavírussal szemben, szerepet játszhat az is, hogy az ország határain folyamatos az ellenőrzés, és zajlik a kontaktkutatás, így a gyorsabban terjedő brit és dél-afrikai variáns egyelőre kevéssé van jelen az országban, noha már felbukkant.

De az sem kizárt, hogy Oroszországba is eljöhet a harmadik hullám, amivel kapcsolatban nem minden szakértő olyan optimista, mint Golikova. A Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet virológusa szerint ez április−májusra következhet be. Igaz, Fjodor Liszicin szerint ennek útját állhatja az oltási program, amellyel reményei szerint júniusra már elérik a lakosság 70 százalékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!