KSH-kutató: A korábbi évekhez képest 13 ezerrel többen haltak meg 2020-ban a járvány miatt

2021. március 22. – 20:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Statisztikai Hivatal népességtudományi intézetének kutatója szerint, ha nem lett volna koronavírus-járvány, akkor 13,7 ezerrel kevesebb ember halt volna meg 2020-ban Magyarországon – írta meg a HVG.

A járvány kezdete óta átlagosan havonta 14 százalékkal volt magasabb a halálozás, mint amire egy járvány nélküli évben lehetett volna számítani. A becsült értéket a korábbi évek (2010–2019) adatai alapján számították ki. Ez a 14 százalékos érték egyébként megegyezik az EUROSTAT statisztikai közlésében szereplő 22 uniós tagország átlagával.

A többlethalálozásba beleértik azokat is, akik közvetlenül a koronavírus miatt hunytak el, ahogyan azokat is, akiknek közvetve, például egy járvány miatt elhalasztott műtét okozta a halálát.

A tanulmány emellett arra az eredményre jutott, hogy mire novemberben bezárták az országot, a többlethalálozás már bőven a csúcson volt, míg a hivatalos adatok szerint ez csak később jött el.

Ahogyan az is kiderült, hogy az elhunytak 86 százaléka volt 65 évesnél idősebb, 10 százaléka 50 és 64 év közötti, a 49 évesek vagy fiatalabbak aránya pedig 4 százalékos volt. Az elhunyt nők és férfiak száma ugyanakkor nagyjából megegyezik, ami abból fakad, hogy míg a férfiak számára nagyobb kockázatot jelent a koronavírus, az idősebb korosztályokban több a nő.

A KSH szerint ugyanakkor 8331-gyel nőtt a halálozás Magyarországon 2020-ban a korábbi évek átlagaihoz képest. A 444! azonban rámutatott, hogy a KSH számításába beleszámolták azokat a hónapokat is, amikor nem volt járvány. A Népességkutató Intézet arra volt kíváncsi, hogy a járvány milye hatással volt a halálozásra, ezért csak a járvány által érintett hónapokat számolta. A KSH ezzel szemben a teljes évet vizsgálta, tehát a januárt és februárt is, ami értelemszerűen a teljes év adatait befolyásolja, ez viszont nem ad pontos képet a járvány hatásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!