A brazil vírusvariáns még nem jelent meg Magyarországon

2021. március 19. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől még egy héttel meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket – ismételte el Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján azt, amit Orbán Viktor reggel már bejelentett a Kossuth rádióban. Ennek megfelelően hétfőtől:

  • továbbra is kötelező a maszkviselés lakott területen belül az utcákon és a köztereken;
  • érvényben marad az esti kijárási tilalom;
  • a jelenleg zárva tartó üzletek sem nyithatnak ki a következő héten sem;
  • tilos rendezvényt vagy gyűlést szervezni, illetve ilyen eseményen részt venni.

A rendőrségnek tudomása van arról, hogy a hétvégére az ország több pontján is gyűlésre hívják egyesek a lakosságot, ezzel veszélyeztetve nemcsak a résztvevők, de mások egészségét is – mondta Gál, aki mindenkit a hatályos rendelkezések betartására kért.

Az eddig regisztrált idősek több mint fele be van már oltva

– közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, miután felolvasta a korábban már közzétett napi adatokat. Galgóczi arra nem tért ki, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált 10 759 új fertőzöttel rekordot döntött a regisztrált napi új betegek száma. Arról viszont beszélt, hogy még mindig a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáció pedig gyorsan és könnyen terjed közösségben.

A Müller Cecíliát helyettesítő osztályvezető az oltási kampányról közölte: a háziorvosok jelenleg AstraZeneca oltóanyaggal tudnak oltani, a kórházi oltópontokon pedig a Szputnyik és a Pfizer vakcinái elérhetőek. Az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint az AstraZeneca biztonságos, nem növeli a vérrögképződés kockázatát, a jótékony hatásai pedig „messze meghaladják” az esetleges kockázatokat – mondta Galgóczi, aki továbbra is mindenkit buzdított arra, hogy oltassa be magát.

Újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy:

  • Magyarországon 1397 esetben mutatták ki a brit vírusvariánst, ez az, ami feltehetőleg az egész országban jelen van már. A cseh vírusvariánst 13, a dél-afrikai mutációt pedig 6 esetben mutatták ki eddig. A brazil vírusvariáns még nem jelent meg hazánkban.
  • A Janssen vakcinája múlt héten kapott forgalomba hozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, de április második felénél korábban nem lehet számítani arra, hogy Magyarországon lehet ezzel a vakcinával oltani.

Az RTL szerint az oltási programban részt vevő egyes háziorvosok ellátási problémákat tapasztalnak, és ennek okairól érdeklődtek az operatív törzstől. Galgóczi az erre a kérdésre adott válaszában arról beszélt, hogy

„mindig annyi oltóanyagot tudunk a háziorvosok rendelkezésére bocsájtani, ami a rendelkezésre áll Magyarországon, és amikor ki tudjuk szállítani.”

Az osztályvezető ezt azzal egészítette ki, hogy a heti oltási terv teljesítése a háziorvosok többségének nem okoz gondot, majd megköszönte a háziorvosok munkáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!