Merkely szerint 2000 fő a lélegeztetőgépes kapacitás határa, a legsúlyosabb ütközet még előttünk áll

2021. március 19. – 11:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Merkely Béla, a SOTE rektora az RTL Klub híradójának beszélt arról, meddig terjednek még az egészségügy kapacitásbeli határai a legsúlyosabb covidos esetek ellátásában. Merkely még decemberben úgy nyilatkozott, ezer lélegeztetőgépre szoruló ápoltat tudnak a hazai kórházakban szakszerűen ellátni, ezt a számot már ma is jócskán meghaladtuk, 1174 ember van lélegeztetőgépen, ennek kapcsán kérdezte az RTL, hogyan látja most.

A SOTE rektora azt mondta, az ezres határ békeidőre vonatkozott, most azonban „háború van”, ami azzal jár, hogy rengeteg plusz humánerőforrást kell a covidosok ellátásához rendelni. Vagyis a kapacitás még fokozható plusz egészségügyi személyzet átcsoportosításával, Merkely szerint 25, 50, vagy végszükség esetén akár 100 százalékkal is. Utóbbira viszont előrejelzése alapján nem lesz szükség, szerinte az 50 százalék plusz (vagyis 1500 lélegeztetőgépen ápolt ember) környékén tetőzhet a mostani hullám.

Mint mondta, a harmadik hullámot egyértelműen a koronavírus brit mutánsának elterjedése okozza. Onnantól kezdve, hogy ez a variáns bejutott az országba észak felől, 3-4 hét alatt eljutottunk oda, hogy már a fertőződések 90 százalékáért ez felelős. Szerinte nehéz 3 hét áll még az ország előtt (úgy fogalmazott: „a legsúlyosabb, legnehezebb ütközettel kell még számolnunk”), de nyárra lecseng az igazán súlyos szakasz.

Pénteken Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője is nyilatkozott a televízióban, ő az ATV-nek beszélt arról, hogy úgy érzi, a helyzet nagyon súlyos, a brit mutáns akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált, mint a korábbi vírusmutánsok.

Tájékoztatása szerint a Dél-pesti Centrumkórházban még nem volt olyan, hogy betegek megmentése között kellett volna dönteniük, és úgy tudja, Magyarországon rendelkezésre áll annyi ágy, hogy továbbra se kelljen ilyen döntéseket hozni. Szlávik arról is beszélt, a számok további romlása esetén nem tartja kizártnak, hogy szigorítás lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!