A fővárosi kormányhivatal azzal vádolja az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, hogy nem segítik a háziorvosok munkáját

2021. március 19. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Kormányhivatal szerint a főváros ellenzéki vezetésű kerületei nem biztosítanak munkatársakat az oltáshoz – írja a hivatal közleménye.

Frissítés 17.55-kor: A Kormányhivatal közleményében az érintett kerületek polgármesterei közös közleményt adtak ki, melyben azt írják,

„Az a kormányhivatal, amely a koronavírus járvány kitörésekor ”felesleges költségnek„ minősítette a kórházból kikerülő idősek tesztelését, és amelyik az elmúlt egy évben mindössze egyetlen alkalommal volt képes összehívni a védekezést koordináló fővárosi védelmi bizottságot, most a ”baloldali kerületeket„ hazug módon vádoló közleményt jelentett meg a kormány hivatalos, elvben a koronavírus elleni védekezés céljait szolgáló honlapján.”

Hozzáteszik,

„a járvány elleni védekezés szempontjából nincsenek ”baloldali„ és fideszes kerületek, csakis olyan budapestiek, akik politikai lózungok helyett hatékony cselekvést érdemelnek”

A Kormányhivatal közleménye korábbról:

„Budapest Kormányhivatalához számos bejelentés érkezett fővárosi háziorvosoktól, hogy a baloldali vezetésű kerületek nem biztosítanak munkatársakat az oltás megszervezéséhez. Az Országos Oltási Munkacsoport hetekkel ezelőtt hivatalosan is kérte az önkormányzatokat, hogy adjanak a területükön működő háziorvosoknak adminisztrációs segítséget, önkormányzati munkatársakat pl. az oltandókkal való időpont egyeztetés, az oltással járó adminisztrációs feladatok elvégzésére. Ez is nagyban segíti az oltás felgyorsítását” – írja a kormányhivatal közleménye.

Szerintük a háziorvosi bejelentések a baloldali vezetésű fővárosi kerületektől (jellemzően 4., 3., 11., 13., 7., 14., 19., 2., 9. kerületekből) érkeztek. Azt írják: „az érintett önkormányzatok válaszra sem méltatják a háziorvos igényét vagy megígérték, hogy küldenek embert, de nem tették.”

A kormányhivatal elfogadhatatlannak tartja, hogy „a súlyos jelenlegi járványhelyzetben a fővárosiak által választott polgármesterek ahelyett, hogy kerületük lakosságának mielőbbi átoltottságát és életének védelmét tartaná feladatának, kiszolgálja a baloldal oltásellenes politikáját, és a jelzett igények ellenére sem segíti a háziorvosok munkáját.”

Kerestük a IX. kerület polgármesterét, Baranyi Krisztinát, aki a Telexnek azt mondta: a kormányhivatal valótlanságokat állít. A polgármester szerint a IX. kerületi önkormányzat már azelőtt felkereste a háziorvosokat, hogy miben tudnak nekik segíteni, mielőtt azt a kormányhivatal vagy az Országos Oltási Munkacsoport levélben kérte volna tőlük.

Baranyi azt mondta, összesen 30 kerületi háziorvosi praxistól kérdezték meg, igénylik-e az önkormányzat segítségét valamiben, a mai napig kilenc helyről kaptak visszajelzést. Az ő kéréseiket a polgármester szerint teljesítették is, hol parkolóhelyre, hol plusz munkaerőre volt szükség. A ferencvárosi oltások lebonyolításában hivatali dolgozók és óvónők önkéntesként segédkeznek.

A közleménnyel szemben az egyik említett kerület, a II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely is arról írt csütörtökön Facebook-oldalán, hogy

„Segítjük a védőoltások beadását! (…) Székek, fertőtlenítő, vakcinák tárolására alkalmas hűtők és egyéb technikai eszközök beszerzése mellett az önkormányzat kollégái részt vesznek az adminisztratív feladatok ellátásában, illetve városrendészeink segítik a Szent Ferenc Kórház környékén a parkolást.”

A teljes poszt itt látható:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!