Karikó: A nyár végére szorulhat vissza a járvány

2021. március 18. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány Amerikában nyárra, a világ más részein a nyár végére szorulhat vissza – erről beszélt a Hír TV-nek adott interjúban Karikó Katalin.

A friss Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, a Pfizerrel közös vakcinát kifejlesztő Biontech alelnöke elmondta: minden oltóanyagnak, így a koronavírus ellenieknek is lehet mellékhatása, de az legtöbb esetben sokkal kisebb kárt okoz az emberi szervezetnek, mint a megbetegedés.

Beszélt arról is, hogy nagyon nagy megtiszteltetés számára a Széchenyi-díj, hiszen a kormány így ismerte el a munkásságát, de

a legnagyobb elismerést számára a vakcina által védett emberek öröme jelenti.

Az mRNS-alapú vakcina gyors megjelenésével kapcsolatban elmondta, az évtizedek során a technológia folyamatosan fejlődött, így a kínai szakemberek által szekventált információt rögtön szét tudták küldeni a kutatóknak. Már három évvel ezelőtt is alkalmazta a Moderna ezt a technológiát, akkor az influenza ellen vetették be – mondta.

Karikó Katalin szerint már bizonyított, hogy a Pfizer vakcinája mind a brit, mind a brazil variáns ellen védelmet nyújt. A járvány Amerikában nyárra, a világ más részein a nyár végére visszaszorulhat – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!