Egy hónapra lezárják Párizst, hogy elkerüljék a harmadik hullámot

2021. március 18. – 23:47

frissítve

Egy hónapra lezárják Párizst, hogy elkerüljék a harmadik hullámot
A párizsi Pont Des Arts az egy ével ezelőtt életbe lépő első lezáráskor – Fotó: Martin Bureau / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország egy hónapos általános karantént vezet be 16 megyében, köztük Párizsban – írja a BBC. Jean Castex miniszterelnök bejelentése alapján ez most nem lesz olyan szigorú, mint a második hullám közben bevezetett óvintézkedések.

Az új szabályok alapján a nem létfontosságú vállalkozásoknak zárva kell tartaniuk, de az iskolák nyitva maradnak. A helyiek mozoghatnak a szabadban, de legfeljebb 10 kilométerre a lakhelyüktől, és csak akkor utazhatnak másik régióba, ha muszáj. A lezárt területeken élőknek ki kell majd tölteniük egy nyomtatványt, amiben kifejthetik, miért hagyták el az otthonukat. Az egész országot érintő kijárási korlátozás továbbra is megmarad, de egy órával későbbre, este hétre tolták ki a kezdetét.

A miniszterelnök szerint minderre azért van szükség, mert tartanak a harmadik hullámtól. Párizsban már 1200-an szorulnak lélegeztetőgépre, azaz többen, mint a novemberi tetőzéskor. Az elmúlt 24 órában 35 ezer új esetet regisztráltak.

Korábban Franciaország is felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyagának használatát, de miután az Európai Gyógyszerügynökség biztonságosnak nyilvánította, a kormány bejelentette, hogy péntektől újra használni fogják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!