Varga Péter Pál: Nem kellene hagyni, hogy kezelhetetlen betegtömeg torlódjon fel

2021. március 13. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a Népszavának Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont (BEK) főigazgató-tulajdonosa. Ez az egyetlen egészségügyi magánintézmény, amely bekapcsolódott az állami járványügyi ellátásba, még tavaly márciusban ajánlották fel a kapacitásaikat az operatív törzsnek.

Az interjú legérdekesebb állításai:

  • A járvány miatt megfeszített ellátórendszerben 10-es skálán átlagosan 8-as szintű a baj.
  • A most zajló harmadik hullám jóval erősebb, nehezebben kezelhető. Többen kerülnek kórházba, és ők jellemzően fiatalabbak.
  • A BEK ötvenágyas járványosztálya lassan megtelik, ezért újabb tíz ággyal bővítik. Emellett egy Covid-ambulanciájuk és egy karanténrészlegük is működik.
  • Előfordulhat, hogy még több lélegeztetőgépet kell hadrendbe állítani. Ha ez tényleg megtörténik, akkor már olyanoknak is be kell állniuk ezeket a gépeket kezelni, akiknek nincs ebben képzettségük vagy jártasságuk.
  • A BEK-ben minden erejükkel a lélegeztetőgép szükségességét igyekeznek megelőzni, például azzal, hogy minden bekerülő betegnél rögtön megkezdik a légzőizmok tornáztatását.
  • Volt olyan beteg, aki hat hét után került le a gépről, de eddig mindenki túlélte nálunk ezt a gépi lélegeztetés időszakát.
  • Összesen 60 lélegeztetésre alkalmas gépük van, de ebből maximum 30 egyidejű működtetéséhez van meg a gyakorlott személyzet.
  • Varga szerint a járványhelyzetben is biztosítani kellene a más betegségben szenvedők folyamatos ellátását, mert a járvány utánra kezelhetetlenül nagyra dagadhatnak a várólisták, és sok krónikus beteg állapota vészesen leromolhat.

„Abban már szinte biztos vagyok, hogy az országban néhány speciális szakintézetet ki kellene vonni a járványellátásból, s kapacitásukat arra fordítani, hogy ne torlódjon fel kezelhetetlen betegtömeg egy-egy körülírt szakterületen”

– mondta Varga Péter Pál.

További részletek a teljes interjúban olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!