Galgóczi Ágnes: A brit variánst egy ember három másiknak adhatja át

2021. március 10. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több százezer adag oltóanyagot szállítottak ki az oltópontokra és a háziorvoshoz, így a következő egy hétben ennyien meg is kaphatják a vakcinát, legalábbis így tervezik a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK). Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi főosztályának vezetője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: a háziorvosok most a 60 év felettieket oltják.

Az MTI híre szerint beszélt arról is, hogy a brit variáns fertőzési rátája meghaladja a hármat, vagyis egy ember három másiknak adja tovább. A normál koronavírus fertőzési rátája kettő és három között volt.

„Ebből következően sokkal több ember kerülhet kórházba és szorulhat akár intenzív osztályos kezelésre”

– tette hozzá. Keddre 179 halálos áldozatot regisztráltak, kórházban már 8348-an vannak, lélegeztetőgépre pedig 844-en szorulnak.

A főosztályvezető elmondta azt is, április elejéig szeretnének mintegy kétmillió embert beoltani, ami nagyban függ attól, hogy a védőoltások időben megérkeznek-e. A felmérések szerint egyébként egyre nő a vakcinák iránti bizalom, amit alátámaszt az is, hogy egyre többen regisztrálnak oltásra.

Galgóczi is bízik abban, amiben a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla: hogy nyárra már jobb lesz a helyzet. Merkely kedden azt írta:

„Amennyiben a következő két hónapban elérjük, hogy több mint hárommillió honfitársunk be legyen oltva, valamint betartjuk a bevezetett szigorító intézkedéseket, a járvány mérséklődhet, május közepétől pedig lazítás kezdődhet. Biztos vagyok benne, szabad nyarunk lesz, csak kicsit meg kell még érte dolgoznunk, közösen.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!