Szolidaritásból fogad be szlovákiai betegeket Németország és Lengyelország

2021. március 6. – 23:06

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek Lengyelországba és Németországba az első szlovákiai koronavírusos páciensek, akiket a szlovák egészségügy tehermentesítése érdekében vettek át szolidaritásból, írja az MTI. A nyugat-németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány vezetése és a varsói kormány is tíz-tíz férőhelyet ajánlott fel Szlovákiának a súlyos járványhelyzet miatt, de Csehországból is átvesznek betegeket.

Eddig két szlovák beteget szállítottak Dortmundba, ahova még további nyolc pácienst várnak a következő napokban. Lengyelországba pedig eddig három szlovákiai pácienst vittek át, akiket a súlyos állapotuk miatt lélegeztetőgéppel kell ellátni.

Nem ez az első eset, hogy Németország szolidaritásból átvállal pácienseket a szomszédos országokból: korábban Franciaországból és Hollandiából is fogadtak súlyos koronavírusos betegeket, írja a Deutsche Welle. „Különösen válság idején fontos bizonyítani a szolidaritást” – mondta Stephan Holthoff-Pförtner, a német tartomány Európa-ügyi minisztere. A szlovák külügyminiszter, Ivan Korčok Twitterén németül köszönte meg a gesztust: „A legnagyobb szükség idején tudja meg az ember, hol vannak a barátai.”

Szlovákiában az elmúlt két hétben 24,09-re emelkedett a 100 ezer főre jutó halálesetek száma a koronavírus-járványban – ez a legmagasabb arány a világon, utánuk Csehország áll, ahol ez a mutató 22,52.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!