A szerződések aláírása után meg is kezdték a rezidensek kirendelését az oltásokra és a covidos betegek ellátására

Legfontosabb

2021. március 6. – 18:03

frissítve

A szerződések aláírása után meg is kezdték a rezidensek kirendelését az oltásokra és a covidos betegek ellátására
Nyuli Márton orvos rezidens a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 22-én – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a múlt héten az orvosok 96,3 százaléka aláírta a közalkalmazotti jogviszonyt felváltó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, az Országos Kórházi Főigazgatóság meg is kezdte a rezidensek kirendelését a koronavírus-járvány harmadik hullámának leküzdéséhez.

A járvány harmadik hullámával egyre több a kórházi ellátást igénylő beteg és egyre nagyobb a terhelés a kórházakon. A betegellátás és az oltási program biztosítása érdekében a kormány kibővíti a rezidensek veszélyhelyzetben történő részvételét is – írja közleményében az Országos Kórházi Főigazgatóság.

Korábban is lehetőség volt orvosok vagy ápolók átirányítására egyik kórházból a másikba, és ezzel éltek is az elmúlt egy évben. Az új törvény ezt mostantól az országos kórház-főigazgató hatáskörébe utalja. Tizenkét hónap alatt összesen 44 munkanapra rendelhető ki más intézménybe egy rezidens a védekezési feladatok ellátására. A kormány mostani rendelete azt is rögzíti, hogy a kirendelés ideje a rezidens szakképzési idejébe is beleszámít.

Az új szolgálati törvény az orvosoknak jelentős béremelést hoz. Egy rezidens fizetése februártól akár meg is duplázódhat, több mint 200 ezer forinttal emelkedhet. Az új jogviszony egyik legvitatottabb pontja a kirendelés volt. Sok orvos és egészségügyi dolgozó azért nem vállalta az új státuszt, mert úgy érezte, kivezényelhető katonaként kezelik őket.

A kirendelésről a törvényben eredetileg az jelent meg, hogy az orvosokat 1+1 évre lehet átirányítani másik kórházba. Ezt a végrehajtási rendelet később úgy pontosította, hogy egy évben csak 44 napra lehet kirendelni az orvost. Nem rendelhető ki családos, szakvizsga előtt álló orvos, gyermekét egyedül nevelő vagy egészségügyi problémákkal küszködő dolgozó. A kirendelés idejére az orvosok a rendes bérüket kapják, amely 10 százalékkal meg is emelhető.

A 110 ezerből 4000 orvos és ápoló nem volt hajlandó aláírni az új státuszról szóló szerződést, ők március elsejétől nem dolgoznak az állami egészségügyben. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról erről a cikkünkben írtunk részletesen>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!