Japán panaszt tett Kínára az anális Covid-tesztek miatt

2021. március 2. – 14:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel azután, hogy az Egyesült Államok diplomatái jelezték, anális tamponnal hajtottak végre Covid-tesztelést rajtuk a kínai hatóságok, Japán is panaszt nyújtott be hasonló okok miatt a pekingi vezetésnek.

Kató Kacunobu kabinetfőtitkár szerint a japán kormány jelentéseket kapott a kínai japán nagykövetségről olyan állampolgárokról, akiken kötelező anális Covid-teszteket végeztek, írja a Sky News.

Tokió szerint a kötelező anális Covid-teszt lelki fájdalmat okozott a japán állampolgároknak.

A kínai külügyminisztérium tagadta, hogy az amerikai diplomaták anális tamponvizsgálatokon estek volna át. Csao Li-csien szóvivő elmondta, hogy talán előfordulhatott egy ilyen teszt tévesen, de hozzátette, tudomása szerint sohasem követelték meg a Kínában állomásozó amerikai diplomáciai személyzettől az anális tampon tesztek elvégzését. Azt nem tudni, hogy hány japán küldöttet kértek fel anális tampontesztre.

Korábban egyes kínai városokban anális mintákat használtak a Covid-19-fertőzések kimutatására. Li Tong-ceng, a légzőszervi megbetegedések szakértője az állami televíziónak elmondta, hogy az anális eljárás hatékonyabb, mert a székletmintákban vagy az anális tamponokban a vírus nyomai hosszabb ideig kimutathatók, mint a légutakban.

Nem csak Kína kacérkodik az anális Covid-teszt bevezetésével, nemrég Szlovákiában is szóba került az eljárás alkalmazása. A Parameter.sk január végi cikke szerint Igor Matovič miniszterelnök és Marek Krajčí egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján felmerült, hogy alkalmazni fogják Szlovákiában is a székletmintás gyorstesztet.

„Valóban elérhető egy olyan teszt, amely székletmintában hasonló pontossággal képes azonosítani a koronavírust, mint a felső légutakból vett mintákban. És igen, fontolóra vettük az ilyen tesztek beszerzését”

– tájékoztatott Marek Krajčí.

Igor Matovič miniszterelnök közölte, hogy a székletből vett mintát használó gyorsteszt két nappal hamarabb képes a koronavírus azonosítására, mint a PCR-teszt. Hátránya pedig az, hogy rendkívül hosszú ideig, akár a megfertőződéstől számított hat hétig is kimutatja a vírus jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy a széklettesztelés fertőzöttként azonosítana olyan embereket is, akik már nem betegek és nem is jelentenek veszélyt senkire.

Ha a Szlovák Tartalékalap a jövőben be is szerez hasonló gyorsteszteket, azok tömeges bevetését a szlovák kormány nem tervezi.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a magyar kormány hogyan viszonyul az anális Covid-tesztek kérdéséhez, mert egyelőre fel sem merült ez a téma itthon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!