Dömötör Csaba: Tömeges oltás lesz a hétvégén

2021. március 2. – 16:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

74 ezer adag AstraZeneca-vakcinával oltják be március 6-7-én a 60 év alatti, krónikus betegeket, sms-ben jön az értesítés.

Tömeges oltás lesz hétvégén, március 6-7-én a 60 év alatti, krónikus betegek számára

– jelentette be közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Facebook-bejegyzésében az államtitkár azt írta: 74 ezer adag AstraZeneca-vakcina érkezik a kórházi oltópontokra a következő napokban, segítségükkel a 60 év alatti, krónikus betegek kaphatják meg az oltást.

Az érintettek a hét második felében sms-ben kapnak értesítést arról, mely, a lakóhelyükhöz közel eső oltóponton várják őket. Több száz ilyen helyszín lesz az országban – tudatta Dömötör Csaba.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta: versenyt futunk az idővel a harmadik hullám felfutása miatt, ezért úgy döntött az oltási munkacsoport, hogy módosít a stratégián. Mostantól az a cél, hogy mielőbb minél többen megkapják az első oltást.

A tervek szerint április 11-ig minden regisztrált meg fogja kapni az első adagot, mert már az első oltás is jelentősen csökkenti a súlyos betegség kialakulásának kockázatát.

A felgyorsítás érdekében a Pfizerrel 21 helyett 35 nap, az AstraZenecánál 4 hét helyett 12 hét után adják majd be a második adag vakcinát, ahogy ez már Müller Cecília tájékoztatásából kiderült. A kedden érkező összes Pfizert rögtön fel is használják, és a következő adag kínai vakcinaszállítmánnyal is ez a terv.

A következő hét oltási terve (szerdától a következő szerdáig, így számolják ugyanis az oltási heteket) így alakul:

  • folytatják a regisztrált idősek oltását háromféle vakcinával (Sinopharm, Moderna, Pfizer);
  • a háziorvosok a hét közepéig megkapják a 250 ezer adag kínai vakcinát, ezzel átlagosan orvosonként 45 főt tudnak beoltani;
  • 35 ezer Modernát is kapnak a háziorvosok, ezzel is az időseket célozzák;
  • 10 ezer Moderna megy az idősotthonokba, és innen jut a kimaradó egészségügyi dolgozók oltására is;
  • 10 800 adag Moderna pedig a szociális intézmények második körök oltásra megy;
  • a ma érkező több mint 114 ezer Pfizer-vakcinát kiszállítják az oltópontokra, ezekkel az időseket oltják;
  • folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása az AstraZenecával, a következő napokban a kórházi oltópontokon lesz erre lehetőség, sms-ben értesítik az érintetteket, mikor menjenek és hova a több száz oltópont közül;
  • a második körös oltásokból 49 180 adagot terveznek beadni a héten, első körösökből pedig 490 800 adagot, így ha ez sikerül, több mint félmillió vakcinát adnak majd be, ami rekordot jelent;
  • ez több mint 390 ezer idős embert és 74 ezer krónikus beteget jelent.

Az operatív törzs számításai alapján mostantól a megyei háziorvospraxisok számára a regisztráltak arányában küldik ki a vakcinát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!