Kevésbé lehet hatékony a Pfizer vakcinája az elhízottaknál

2021. március 1. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss olasz kutatás szerint kevésbé lehet hatékony a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltása az elhízottaknál, az ilyen egészségügyi dolgozók szervezete ugyanis nagyjából feleannyi antitestet termelt, mint az egészséges társaiké. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez mit jelent a hatásosság szempontjából, de nincs kizárva, hogy az elhízottaknak extra dózisra lesz szüksége ahhoz, hogy megfelelő védettséget kapjanak a vírussal szemben – írja a The Guardian.

A független szakértők által egyelőre nem ellenőrzött tanulmányban a kutatók 248 egészségügyi dolgozó antitest-termelődését vizsgálták a Pfizer-BioNTech oltásának második adagja után.
Hét nappal a második oltás után 99,5 százalékuknál mutattak ki antitesteket, és ez az immunválasz erősebb is volt, mint azoknál, akik átestek a Covid-19 betegségen, a túlsúlyosak és elhízottak esetében azonban ez a reakció korlátozott volt.

A tanulmány nem állít forradalmi újdonságokat, azt ugyanis korábbi kutatások is kimutatták, hogy az elhízottság – vagyis a 30 fölötti testtömegindex – mintegy 50 százalékkal növeli a halál és 113 százalékkal a kórházba kerülés kockázatát. Ennek oka

  • egyrészt az lehet, hogy az elhízottaknak gyakran más betegségük – szívbetegség, kettes típusú cukorbetegség – is van, amelyek kockázatot jelentenek a koronavírus-fertőzés esetében,
  • másrészt pedig a testzsírtöbblet metabolikus változásokat is előidézhet, például gyulladást, inzulinrezisztenciát, ami megnehezíti a szervezet számára, hogy harcoljon a fertőzések ellen.

Az állandó alacsony szintű gyulladás gyengítheti az immunválaszokat, köztük a B-és a T-sejtes immunválaszt, amelyet az oltás idéz elő. Egy korábbi kutatásból az is kiderült, hogy az influenza elleni oltás is csak fele annyira hatékony elhízottaknál, mint a normális súlyú embereknél.

„Mivel az elhízottság egy jelentős kockázati tényező a megbetegedés és az elhalálozás tekintetében, kötelességünk, hogy hatékony oltási programot tervezzünk ennek az alcsoportnak. Bár további kutatások szükségesek, az adatoknak kiemelt szerepe lehet az oltási stratégiák kidolgozásában, főleg az elhízottak esetében. Ha az adatokat szélesebb körű tanulmányok is megerősítik, meg lehet majd fontolni még egy adag vakcina, vagy egy nagyobb dózis beadását is ebben a csoportban”

– írta a római fizioterápiai gyógyászati intézet kutatója, Aldo Venuti vezette kutatócsoport.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!