Merkely: Az oltásra behívottaknak csak a fele megy el

2021. március 1. – 10:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amit az MTI szemlézett. Merkely Béla szerint az egészségügy már érzi a harmadik hullám hatását: a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő, de van még tartalék, és az egészségügyi dolgozók vakcinációja miatt jobb a helyzet, mint az első hullámban volt.

A rektor szerint több új vírusmutáció a középkorúak és a fiatalok között „talán még jobban terjed”, gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva.

Merkely várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki. Ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy a háziorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg. Mint mondta, „minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét”.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik Merkely Béla azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, hanem vegyék fel az első felajánlott vakcinát.

A rektor a járvány alakulásáról szólva úgy vélekedett: „előbb-utóbb kialakul az immunitás, a legjobb, ha azt oltással szerezzük meg”. Prognózisa szerint ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll. Merkely bízik benne, hogy ebben az évben „teljes mértékben letudjuk a járványt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!