Meghosszabbítja a kormány az állami bértámogatást

2021. február 26. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghosszabbítja a kormány márciusra is az ágazati bértámogatási rendszert, így a következő hónapban is fizetéshez jutnak azok a munkavállalók, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe került szektorokban dolgoznak – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára egy pénteki sajtótájékoztatón Budapesten. Schanda Tamás azt is mondta: annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb problémával kelljen küzdeniük a vállalkozásoknak és a munkatársaiknak, a támogatásokat már március első napjaiban folyósítják – írja az MTI.

Tájékoztatása szerint a bértámogatási program novemberi elindulása óta több mint 16 ezer munkaadó nyújtott be támogatási kérelmet mintegy 115 ezer munkavállaló bérére, az igényelt támogatási összeg meghaladja a 41 milliárd forintot. Az igények 95 százalékát már pozitívan bírálták el, és azok, akinek megítélték a támogatást, 99 százalékban már meg is kapták azt; ez kb. 39 milliárd forintot jelent. A vendéglátás területén hasonlóak az arányok, mint az ágazati bértámogatás összességénél, itt mintegy 22 milliárd forintnyi bértámogatás védi a foglalkoztatottakat.

Az államtitkár szerint az ágazati bértámogatással havonta átlagosan 100 ezer forintot fizetnek ki dolgozónként. Azért került ez szóba, mert pár napja a Telex is megírta a pesti Jedermann kávézóról az üzletvezető tájékoztatása alapján, hogy 105 nap után érkezett meg hozzájuk a bértámogatás, a járulékok levonása után ez fejenként havi 10 416 forintot tesz ki. Boskovics Gábort, a Jedermann üzletvezetőjét lapunknak azt mondta: 13-an dolgoznak a kávézóban, és mindenki be van jelentve, bár tény, hogy a szektorban szokásos módon nem túl magas fizetésre, hiszen átlagosan a bérek fele borravalóból jön.

Schanda Tamás a sajtótájékoztatón úgy reagált, hogy akinek a munkáltatója kevesebbet igényelt – mert csak minimálbérre és 4 órára jelenti be –, az kevesebbet is kapott. Ezek azonban olyan ügyek, amelyeket a vállalkozónak és az alkalmazottaknak egymás között kell megvitatniuk. Nem hangsúlyozta ugyanakkor, hogy noha a támogatás mértéke meglehet, átlagban akár a 100 ezer forintot is eléri fejenként, ezekből azonban le kell vonni a járulékokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!