Müller Cecília: Megdőlni látszik, hogy az új variánsok nem okoznak súlyosabb megbetegedést

2021. február 22. – 13:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Látjuk azt, hogy napról napra emelkedik a fertőzöttek száma, méghozzá exponenciálisan” – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs élőben közvetített online sajtónyilatkozatán, és említette azt is, körülbelül két héttel ezelőtt kezdett el emelkedni a járványgörbe. A mintavételt az eddigieken felül szűrőbuszokkal segítik. „Fontos ez azért is, mert tudjuk jól, hogy nagy valószínűséggel a harmadik hullám elindulását jellemzően a variánsok okozzák a világban” – fogalmazott a tisztifőorvos, aki ezután beszélt arról is, hogy a mutánsokat jellemzően aszerint nevezik el, hogy hol fedezték fel őket.

„Nagyon súlyos újabb járványhullámot indított el ez a világban” – mondta Müller, majd Portugáliát és Szlovákiát említette példaként. De itt, Magyarországon is nő az aktív fertőzöttek száma, és itt kitért a vonatkozó napi adatra, amelyről a további adatokkal együtt ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben.

„Korábban azt a tényt írták le a szakértők és a megfigyelők, hogy az új variánsok sokkal fertőzőképesebbek, ez tény, ezt ma is így tartjuk, ugyanakkor nem okoznak súlyosabb megbetegedést az általunk ismert új koronavírusnál. Ez a tézis is megdőlni látszik, hiszen látjuk azt, hogy arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba. Ez azt jelenti, hogy kórházi kezelésre van szükségük, mert súlyosan zajlik náluk a betegség.”

A kórházban kezeltek száma négyezer fölött, a lélegeztetésre szoruló betegek száma négyszáz közelében van. Ez fokozott óvatosságot kíván, és a védekezési előírások betartását kívánja úgy is, hogy már régóta tartanak a korlátozó intézkedések, mondta Müller. A vírusvariánsok tekintetében az NNK adatai szerint mostanáig 378 főnél mutatták ki a brit variánst, 34 főnél pedig más variánst találtak, ám ezek a tisztifőorvos szerint kevésbé számítanak a járvány lezajlása szempontjából. Magyarországon a dél-afrikai és a brazil variánst még nem azonosították.

„Intő jel, hogy a 378 személy közül mindösszesen 10 esetében tudták összefüggésbe hozni utazással a fertőződést, egyértelmű, hogy a többiek Magyarországon fertőződtek meg”, vagyis ebben az esetben közösségi terjedésről beszélhetünk. Müller felhívta a figyelmet arra, hogy a szakemberek jelen ismeretei szerint a brit variáns ellen is hatásosak a védőoltások, amiket Magyarországon alkalmaznak. Kiemelten fontosnak tartja a következő két hetet az oltás szempontjából, ugyanis „az elkövetkezendő két hét alatt több védőoltást be tudunk adni, mint összesen eddig adtunk”.

Kérte, hogy mindenki figyelje a telefonját, és menjen el oltatni. „Kérem, hogy ne válogasson a vakcinák között, hiszen mindegyik hatásos” – fűzte hozzá. Itt kicsit kitért a Sinopharm kínai vakcinára, amiről elmondta, hogy fertőzést nem tud okozni, viszont mivel elölt vírust tartalmaz, ezért jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki. Ezzel a technológiával tervezik a magyar vakcinát is. „A Sinopharm vakcinája 18 év felett bárkinek adható. Elterjedt a hírekben, mert a leiratban is szerepel, hogy 60 év felett nincsen elég tapasztalat” – tette hozzá Müller Cecília azzal, hogy ez más vakcinákban is úgy van, hogy bizonyos életkor felett mérsékeltebb az immunválasz, de ez nem jelenti azt, hogy nem nyújt védelmet a szövődmény vagy a halálos megbetegedés ellen.

„Én úgy vélem, hogy minden késlekedés nyitva hagyja a kaput a fertőződés lehetőségére. És mivel ennek a vírusnak az immunológiája meglehetősen furcsa, érdekes kihívásokat is tartogat számunkra, nem tudjuk előre megmondani, kinél hogyan zajlik le a fertőzés: enyhe, szövődményes, esetleg halálos formában” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!