Már a koronavírus elleni oltás első adagja is drasztikusan csökkentette a kórházba kerülés kockázatát Skóciában

2021. február 22. – 15:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyságban alkalmazott koronavírus elleni vakcináknak már az első adagja is jelentősen csökkentette annak az kockázatát, hogy egy beoltott kórházba kerüljön – írja a Sky News.

A skóciai közegészségügyi szolgálat (Public Health Scotland) és több skót egyetem kutatói által 1,14 millió fős lakossági mintán elvégzett vizsgálat előzetes eredményei azt mutatjákhogy azoknak a körében, akiket a Pfizer/BioNTech-vakcinával oltottak be, 85 százalékkal csökkent a Covid-19 miatt kórházi ellátásra szorulók száma. Az AstraZeneca oltóanyagának első dózisa pedig 94 százalékkal csökkentette a koronavírus miatt kórházba kerülők számát.

A skóciai kutatók szerint ezeket az adatokat kifejezetten biztatónak értékelték a járvány visszaszorításának szempontjából.

Borish Johnson hétfőn jelentette be, hogy március 8-án kezdődhet a koronavírus-járvány elleni korlátozások enyhítése, és utalt arra is, hogy a diákok a január eleje tartó digitális oktatás után visszatérhetnek az iskolákba. Vasárnap pedig arról beszélt az MTI szerint, hogy a brit kormány új célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltást.

Egyébként nemcsak Nagy-Britanniából érkeznek olyan bíztató hírek, amelyek alapján már elképzelhető, hogy előbb-utóbb újra normálisabb mederben folyhat az élet. A 9,3 milliós Izraelben, ahol a 16 év fölötti lakosságból már 4,3 millió embert, köztük a hatvan év fölöttiek 89 százalékát már legalább egyszer beoltották a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal, vasárnap megnyíltak a boltok, a bevásárlóközpontok és a piacok, valamint a kulturális- és sportintézmények, és újraindultak számos újabb településen az iskolák. A fokozatos nyitás második szakaszában, öt hónapos szünet után szigorú járványügyi korlátozásokkal ismét lehet menni uszodába és a konditerembe, múzeumba és könyvtárba is. A boltokba minden vevő beléphet maszkban és a kétméteres távolság megtartásával, de a kulturális és sportintézményekbe csak az egészségügyi minisztérium oltási igazolását felmutatókat vagy már nem fertőző volt vírushordozókat engednek be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!