Johnson július végére minden britet beoltatna

2021. február 21. – 07:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tervezett szeptember helyett már július végére beoltatna minden felnőttet a koronavírus elleni vakcinával a brit kormány – írta az MTI Boris Johnson vasárnapi bejelentése nyomán. A brit kormányfő szerint a december 8-án indult oltási program meggyorsításához jó alapot ad, hogy az első fázist is egy nappal a tervezett előtt egy nappal már sikerült teljesíteni:

Február 14-re 15 millióan kaptak már oltást a 66 milliós Egyesült Királyságban. Jelenleg ez a szám már 17 millió felett jár.

Ez azonban csak az első oltást jelenti, a teljes – vagy legalábbis a betegség súlyos szövődményeivel szemben – védelmet ígérő második oltást eddig csak a lakosság alig egy százaléka, 605 ezer ember kapta meg.

A tervek szerint április végéig minden 50 év feletti megkapja az oltást – ezután következik minden 18 év feletti lakos, az új tervek szerint tehát július végéig, így még hamarabb biztosítható a leginkább veszélyeztetettek védelme, és további lépéseket lehet tenni a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésére – közölte a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában a brit kormányfő, hozzátéve, hogy a jelenlegi járványügyi zárlatból kivezető úton csak óvatosan, fokozatos ütemben lehet elindulni. Ennek menetrendjét hétfőn közli a brit parlamentben.

Az ausztrál kormányfő kamerák előtt kapott oltást

A világ legnagyobb részéhez képest a járvány terjedését a korlátozásokkal egyelőre sikeresen visszatartó Ausztráliában csak most kezdődnek a tömeges oltások. Ez kamerák előtt egy sidney-i egészsőgügyi központban indult kamerák előtt, ahol az ausztrál miniszterelnök az elsők között vette fel az új koronavírus elleni védőoltást vasárnap, közvetlenül egy idősotthon 85 éves lakója után.

„El vagyok szánva rá, ahogy az egész ország” – idézte az MTI Morrisont, amikor az asszisztens megszólította, hogy van-e valami kérdése, mielőtt megkapja a Pfizer/BioNTech-vakcinát. „Azokkal kell kezdenünk, akik a leginkább veszélyeztetettek és a frontvonalban vannak” – közölte. Igaz, a kormányfőt ehhez képes soron kívül oltották be, amit az egészsgégügyi miniszter azzal indokolt, hogy az az oltás iránti bizalom megteremtéséhez szükséges. Ennek érdekében az ország tiszti főorvosa, főorvosa és több más egészségügyi dolgozó is az első, tizenkét tagú csoportban vette fel az amerikai-német gyártmányú oltást.

Az országos oltási kampányt Ausztráliában is a Pfizer/BioNTech-vakcinával kezdik, amelynek első, 142 ezer dózist tartalmazó szállítmánya a múlt héten érkezett meg. Március elejétől pedig AstraZeneca-oltóanyaggal folytatják a lakosság immunizálását.

Elsőként az időseket, az egészségügyi dolgozókat és a határőrizeti szervek tagjait oltják be.

A 25 milliós Ausztráliában a járvány kezdete óta csupán 28 700 koronavírusos esetet regisztráltak, ez jóval alacsonyabb a legtöbb fejlett ország fertőzési mutatójánál. Eddig 909 ausztrál halt meg, akinek szervezetében kimutatható volt a koronavírus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!