Két német klinikán ideiglenesen felfüggesztették az oltást az AstraZeneca-vakcinával az oltási reakciók miatt

2021. február 17. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

88 egészségügyi dolgozóból 37 átmenetileg munkaképtelenné vált, miután a dolgozók múlt hét csütörtökön megkapták az AstraZeneca oltóanyagát. Ezért az Alsó-Szászországban található, braunschweigi Herzogin-Elisabeth Kórházban ideiglenesen felfüggesztették az oltást a vakcinával, mivel attól tartottak, hogy ha még többen kiesnek, az a kórház működésében fennakadásokat okozhat – közölte a Braunschweiger Zeitung. Átmenetileg az Emden Klinikán is szüneteltették az oltást hasonló okokból, ám kedden engedélyezték a vakcináció folytatását.

A történtekről értesítették az oltóanyag biztonságáért felelős Paul Erlich Intézetet, melynek szóvivője a Braunschweiger Zeitungnak azt mondta, vizsgálják, hogy az oltási reakciók különböznek-e a klinikai tesztek során tapasztaltaktól. A gyártó szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, úgy tudják, az eddigi oltási reakciók nem térnek el az eddig ismertektől.

Közben a szerdai hírek szerint az Európai Unió még az idén megkapja azt a plusz 200 millió adagnyi Pfizer-oltóanyagot, amire további százmilliónyi dózist biztosító opcióval együtt szerződött le a BioNTech–Pfizer vakcinagyártóval. A Spiegel cikke szerint a 100 millió ember oltására elegendő 200 millió adag oltóanyagból 75 millió dózis érkezése a második negyedévben várható. Az Európai Unió ezzel a szerződéssel 300 millióról 600 millióra növelte a Pfizer–BioNTechhel már lekötött vakcinaadag mennyiségét. A duplázással lefoglalt 600 millió adag 300 millió ember, vagyis a teljes uniós lakosság kétharmadának beoltására elegendő, de a többi gyártóval kötött megállapodások értelmében az EU sokszorosan túlbiztosította magát, és eddig 2 milliárd adagra kötött szerződést.

Az AstraZeneca oltóanyagával Magyarországon a 18 és 60 év közötti krónikus betegek oltása kezdődött meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!