Vírusölő üléshuzatot tesztelnek a francia tömegközlekedésben

2021. február 16. – 15:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olyan üléshuzatot fejlesztett ki egy francia vállalat, ami elpusztítja a szövetbe került baktériumok és vírusok 99 százalékát – írja az MTI. A huzat a koronavírus ellen is hatékonynak bizonyult, így a lyoni és a párizsi tömegközlekedési eszközökön tesztelik.

Sokan a tömegközlekedési eszközöket tekintik a fertőzés legfőbb helyszínének, ezért a tömegközlekedési vállalatok minden eszközzel (járatsűrítéssel, fertőtlenítéssel) próbálják szavatolni a higiéniát az utasok számára. Néhány vizsgálat ennek az ellenkezőjét állítja, a Leicesteri Egyetem egyik professzora szerint ha betartják a szükséges óvintézkedéseket, a tömegközlekedési eszközök a Föld legbiztonságosabb helyévé válhatnak.

Lyonban és a Párizs körüli Ile-de-France régióban például egy olyan huzatot tesztelnek jelenleg az üléseken, amely 99,9 százalékosan megsemmisíti a baktériumokat és vírusokat, beleértve a koronavírust is. Legalább is ezt állítja a Trajet-Aude elnevezésű vállalkozás, amely az antibakteriális szövetet kifejlesztette.

„Öt évvel ezelőtt fejeztük be a szövet fejlesztését, eredetileg egy öntisztító terméket akartunk létrehozni”

– mondta a Lyon közelében található Caluire-et-Cuire-ben működő cég képviselője a Le Figarónak.

Ehhez a szövetet titán-dioxidba mártják, az érc pedig a napfény vagy művilágítás hatására aktiválódik és megsemmisíti a szövetre kerülő molekulákat. A folyamat neve fotokatalízis, amelynek hatása a szennyeződésgátlás és antibakteriális tulajdonság elérése, azaz az öntisztítás.

„A belső tesztek azt mutatták, hogy 99,9 százalékban megsemmisülnek a vírusok és a baktériumok, az eredményt egy független laboratórium is megerősítette”

– hangsúlyozta a cég képviselője.

A koronavírus-járvány kezdetén sokan tartottak attól, hogy különböző anyagú felületek érintésével is fertőzhet a vírus, és bár azóta ezt a lehetőséget több tanulmány is cáfolta, a tömegközlekedésen utazók továbbra is félnek. A FranceInfo hírrádió szerint francia vállatok számos szabadalmat jegyeztettek be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Vírusölő maszkból már több is forgalomba került: az egyszer használatos, eldobható változatot a Bioserenity vállalkozás több kutatóintézettel együtt fejlesztette ki, és keddtől áll az egészségügyi dolgozók rendelkezésére.

Egy másik, a Viral Stop elnevezésű vírusölő anyaggal bevont, mosható maszk a gyártó szerint fél órán belül elpusztítja az anyagra kerülő vírusokat. A gyógyszertárakban már kapható maszkot a Proneem biotechnológiai vállalat fejlesztette ki néhány hónap alatt, a technológiai fejlesztés mintegy egymillió euróba került, a cég éves forgalmának negyedét fordította rá. A maszkot három-négy hónapig lehet hordani, s hetente egyszer kell mosni. A decemberben forgalomba hozott termék egyik legfőbb vásárlója a francia sportvilág és az olimpiai bizottság.

Népszerűek a vírusölő orrspray-k is, amelyekből többfélét is forgalomba hoztak az elmúlt hónapokban, de a fogyasztóvédelmi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy nem mindegyik egyformán hatékony.

„Részletesen meg kell nézni a csatolt dokumentációt: használati utasítást, a termékhez csatolt tájékoztató dokumentumokat, az európai, nemzetközi és francia normák szerint végzett teszteket, s azt is, hogy ezeket a gyártó független laboratóriumokban végeztette-e el, illetve azt is ellenőrizni kell, hogy a jelenlegi vírussal kapcsolatos hatékonyságot bizonyítják-e ezek a tesztek”

– mondta Rémy Reuss fogyasztóvédelmi szakember.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!