Már 15 milliónál is több embert oltottak be a koronavírus ellen az Egyesült Királyságban

2021. február 14. – 23:29

Már 15 milliónál is több embert oltottak be a koronavírus ellen az Egyesült Királyságban
Oltópont a salisbury-i katedrálisban – Fotó: Justin Tallis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már 15 millió embert oltottak be az Egyesült Királyságban a koronavírus ellen, írja a BBC. Boris Johnson miniszterelnök „rendkívüli bravúrnak” és „mérföldkőnek” nevezte, hogy alig több mint két hónappal az oltási program december 8-i kezdete után mostanra sikerült a lakosság több mint 22 százalékához eljuttatni a vakcinát.

Várhatóan hétfőn jelenti be a brit kormány, hogy sikerült teljesen beoltatni az első négy prioritást élvező társadalmi csoportot, azaz a frontvonalban dolgozó egészségügyiseket, az idősotthonok lakóit és gondozóit, a 70 év felettieket, valamint a klinikailag rendkívül sebezhető személyeket. Mostantól pedig kiterjesztik az oltásokat a 65 év felettiek, és a klinikailag sebezhető krónikus betegek részére is. De „senki nem nyugodhat a babérjain”, mondta Johnson:

„Még mindig egy hosszú út áll előttünk. És biztos, hogy lesznek buktatók ezen az úton. De az alapján, amit eddig elértünk, tudom, hogy magabiztosan mehetünk előre.”

Matt Hancock egészségügyi miniszter is arról beszélt, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a vírus elleni küzdelemből: „A vakcina az út a szabadságunk felé – oltásról oltásra fogjuk leverni ezt a vírust.” A brit egészségügyi szolgálat (NHS) vezetője, Sir Simon Stevens is „figyelemre méltó közös eredménynek” nevezte, hogy 10 hét alatt 15 millió embert sikerült beoltani a koronavírus elleni vakcinával.

„Az NHS oltási programja a legnagyobb és a leggyorsabb egész Európában – és az egészségügyi szolgálat történetében – és ez a fantasztikus munkatársaink hozzáértésének, gondoskodásának és nagyon kemény munkájának köszönhető, amiben segítettek nekünk a helyi közösségek, az önkéntesek és a fegyveres erők is.”

Világszinten az Egyesült Királyság a harmadik helyen áll a beoltottak arányában, egyedül Izrael és az Egyesült Arab Emírségek előzi meg. Csak szombaton több mint 505 ezer ember kapta meg az első oltását a szigetországban, velük együtt pedig eddig összesen 15 millió 62 ezren kaptak már legalább egy adagot a koronavírus elleni oltásból. Várhatóan áprilisig tart, amíg az 50 év felettieket és a krónikus betegeket teljesen beoltják, utána pedig a tervek szerint őszig minden 16 év feletti felnőtt megkaphatja a védőoltást a koronavírus ellen.

A járvány viszont továbbra is ugyanúgy terjed a briteknél: 10 972 új esetet jelentettek a brit hatóságok egy nap alatt, és 258-an haltak bele az elmúlt 24 órában a koronavírus-fertőzés tüneteibe – ezzel 117 ezer fölé nőtt a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

Szintén kapcsolódó hír, hogy február 15-től megváltoznak a beutazási szabályok az Egyesült Királyságba: eszerint 10 napig kötelező karanténban kell maradnia a beutazóknak, ezalatt pedig 2 koronavírus-tesztet kell elvégezniük, amit egy kormányzati honlapon kell megrendelniük a beutazás előtt. Ráadásul az országba eleve csak egy 3 napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel lehet belépni, amivel így összesen háromszor kell tesztelnie magát a COVID ellen annak, aki be akar lépni a szigetország területére. A szabályokról részletesen ezen a linken olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!