Asztmagyógyszer segíthet sokat a koronavírus-tünetek megjelenése utáni hétben

2021. február 10. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak vizsgálata alapján jelentősen csökkentheti a kórházi kezelés szükségességét, illetve a felépülési időt a koronavírusos betegek esetén egy, az asztma kezelésére használt gyógyszer, amennyiben azt a tünetek megjelenése utáni héten belül alkalmazzák.

A szakemberek vizsgálatának középpontjában a budezonid nevű szteroid állt, amely az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyár egyik készítményének hatóanyaga. A budezonidot dohányosok tüdejének kezelésére is használják, írja az MTI.

A kutatás során 146 beteget vizsgáltak 28 napon át, így jutottak arra, hogy a belélegzett budezonid a hagyományos kezeléshez képest 90 százalékkal csökkentette a Covid-19-ben szenvedő betegek sürgősségi ellátásra vagy kórházi ápolásra szorulásának kockázatát.

A kutatók szerint a vizsgálatukat az inspirálta, hogy a világjárvány korai szakaszában kórházi kezelésre szorult fertőzöttek között elenyésző volt a gyakran inhalációs szteroidokkal kezelt, krónikus légzőszervi betegséggel küzdő páciensek aránya. A publikálás előtt álló tanulmány előzetes eredményei szerint továbbá a budezoniddal kezelt páciensek láza is gyorsabban megszűnt, valamint kevesebb tartós tünettől szenvedtek.

Kövess minket Facebookon is!