Tíz év börtönnel sújtaná a hamis utazási adatokat közlőket a brit kormány

2021. február 10. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik az utazási korlátozásokat és szabályokat megszegve utaznak Angliába. Grant Shapps közlekedésügyi miniszter azt mondta, hogy a közvélemény el is várja tőlük az ilyen szigorú büntetést, ami szerinte teljesen összehangban van a bűncselekmény súlyosságával, írja a BBC.

Hétfőtől a 33 vörös listás országból Angliába érkezőknek tíz napig karanténban kell maradniuk egy szállodában, és mindezért még 1750 fontot is fizetniük kell. Aki ezt nem tartja be, az 5 és 10 ezer font közötti bírságra számíthat, a tízéves börtönbüntetést pedig azokkal szemben helyezte kilátásba a brit kormány, akikről kiderül, hogy meghamisították az utazási előzményeiket, hamis adatokat tüntettek fel az Egyesült Királyságba érkezéskor kitöltendő űrlapon.

Shapps miniszter ezért azt tanácsolta, hogy lehetőleg senki se most akarjon szabadságra menni, szerinte túl korai lenne valamelyik napsütötte helyre utazni. A brit kormány attól tart, hogy így nagyobb eséllyel jutna el Nagy-Britanniába a koronavírus veszélyesebb, dél-afrikai mutációja. Jelenleg hetente körülbelül 1300 ember érkezik az Egyesült Királyságba a 33 vörös listás országból, köztük Portugáliából, Brazíliából és Dél-Afrikából – mondta.

Ugyanakkor a volt legfelsőbb bíróság volt tagja, Lord Sumption bírálta ezt a szigort, szerinte ennél még a szexuális erőszakot elkövetők is enyhébb büntetésre számíthatnak. A Daily Telegraphban írt véleménycikke szerint a büntetést bejelentő Matt Hancock egészségügyi minisztert elveszítette a kapcsolatát a valósággal.

A korábbi tory párti parlamenti képviselő és volt főügyész, Dominic Grieve szerint is túlzó és aránytalan a tízéves büntetés. A BBC Radio 4 Today című műsorában azt mondta: „A valóság az, hogy úgysem kapna ilyen büntetést, a bíróságok egyszerűen nem fognak ilyet kiszabni. Elismerem, hogy a kormánynak szigorú szabályokat kell meghatározni, de azt sugallni, hogy a Heathrow repülőtéren egy hamisan kitöltött űrlapért tízéves börtönbüntetés jár, az szerintem hiba, ez eltúlzott, és úgy sem fog megtörténni” – mondta Grieve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!