Előrébb kerülhetnek a dohányosok az amerikai oltási rendben

2021. február 4. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idősebbekhez hasonlóan a dohányosokat is előbbre sorolhatják a koronavírus elleni oltás előjegyzési listáján, mert a tapasztalatok szerint körükben nagyobb a kockázata annak, hogy a vírus súlyos szövődményekkel, akár halállal is járhat. Az amerikai egészségügyi hatóság (CDC) hivatalos útmutatója is kiemeli a dohányzást, mint a járvánnyal kapcsolatos rizikófaktort. Az oltási sorrendet azonban így is államonként határozzák meg, figyelembe véve a CDC ajánlásait. New Jersey januárban már hivatalosan is döntött arról, hogy ennek alapján olyan körülménynek tekinti a dohányzást, amely alapján prioritást élvezhetnek a dohányosok, a 65 éven felettiekkel együtt.

A keleti parti államban először az egészségügyi dolgozókat, majd a rendvédelmi szervek és a katasztrófavédelem tagjait oltották be, a sor most jutott el az idősebbekhez – és a dohányosokhoz.

„Megértem, ha valaki ezt nem találja méltányosnak, de akik dohányoznak, nagyobb eséllyel betegednek meg súlyosan, ha megfertőződnek a Covid-19 vírussal”

mondta a Usa Today-nek a chicagói Northwestern Medicine sebésze. Samuel Kim szerint több tanulmányból is világosan látszik, hogy a dohányzás kárt tesz az immunrendszerben, ezért a szervezet általános védekezése is gyengébb a fertőzésekkel szemben – így a koronavírussal szemben is –, és a helyzetet a tüdő terhelése és a magas vérnyomás csak tovább nehezíti.

„A koronavírus által megtámadt tüdő fertőzése a legsúlyosabb, amit valaha láttam”

– mondta a sebész.

A napi egy doboz cigarettát 30 éven át szívó dohányosok 2,25-ször nagyobb eséllyel kerülnek kórházba koronavírus-fertőzés miatt, és 1,89-szer nagyobb eséllyel halnak bele a betegségbe – állítják az eddigi adatok alapján, bár kétségtelen, hogy a számok nem lehetnek egzaktak, már csak azért sem, mert sok korábbi dohányost egyszerűen nem dohányosként regisztrálnak a kórházba kerültek közül.

Ennek alapján azonban kérdés, hogyan lehet meghatározni a dohányos fogalmát az oltási rend végrehajtásánál, ha a egyszer a korábbi dohányosok egészségügyi kockázata is magas, éppúgy, ahogyan az aktív dohányosoké. New Jersey-ben ehhez külön igazolás sem kell – hívta fel a figyelmet a Guardian cikke, megjegyezve, hogy az államonként különböző szabályozás miatt a vakcinaturizmus is megindult az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!