Nem ajánlja az AstraZeneca-vakcinát a 65 évnél idősebbek számára Franciaország, Lengyelország és Svédország sem

2021. február 3. – 18:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország, Lengyelország és Svédország szakhatóságai sem ajánlják az AstraZenaca-vakcinát a 65 év felettiek oltására, ennél a korosztálynál fiatalabbak számára azonban továbbra is megfelelőnek tartják, írja az Euronews.

A felsorolt országok ezzel csatlakoztak Németországhoz és Olaszországhoz, amelyek a múlt héten adtak ki ilyen ajánlásokat az oxfordi vakcinával kapcsolatban. Ezeket az állásfoglalásokat a klinikai vizsgálatok adatai alapján hozták, de a francia egészségügyi hatóság például közölte azt is, hogy ez változhat a jövőben, ha az újabb vizsgálatok alapján később esetleg más eredményre jutnak.

A svéd hatóság szerint ilyen jelentős későbbi adatforrás lesz például egy nagy amerikai harmadik fázisú klinikai vizsgálat, amelyről tavasszal érkezhetnek majd információk, ebben nagy számú 65 év feletti részvevő lesz. Nem arról van tehát szó, hogy az idősek számára ártalmas lehet az oxfordi vakcina, hanem hogy az eddigi állásfoglalások olyan vizsgálatokon alapulnak, amelyekben nem volt túl sok idős ember, ezért nem állítható teljes bizonyossággal, hogy a betegség súlyos lefolyásától hatásosan védi őket a vakcina.

Lengyelország egyébként nem is 65 évnél, hanem 60-nál húzta meg a határt, Olaszország pedig 55 évre rakta a küszöböt, ennél fiatalabbaknak ajánlják a készítményt. Az Europai Gyógyszerügynökség (EMA) január 29-én engedélyezte az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyagának használatát, azzal a megjegyzéssel, hogy a engedély megadása olyan vizsgálatokon alapszik, melyek résztvevőinek többsége 18 és 55 év közötti volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!