Romániában nyitnak az iskolák, de csak ott, ahol nincs lockdown

2021. február 2. – 18:53

frissítve

Romániában nyitnak az iskolák, de csak ott, ahol nincs lockdown
Klaus Iohannis román elnök megkapja az oltást – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában február 8-tól, a második iskolai félév első napjától megnyitják az iskolákat és óvodákat azokon a településeken, amelyeken nem rendeltek el vesztegzárat a koronavírus-járvány miatt. A döntést Klaus Iohannis államfő jelentette be kedden, azt követően, hogy Florin Citu miniszterelnökkel és az illetékes kormánytagokkal közösen elemezték a járványhelyzetet, írja az MTI.

Az elnök szerint a diákok többsége visszatérhet az iskolapadokba, de azokon a településeken, ahol magas a fertőzési ráta, ott csak a diákok egy része vehet részt személyesen az órákon. Az óvodások és az 1-4 osztályos diákok számára – a karantén alá vont települések kivételével – mindenütt megnyitják a tanintézményeket, tehát azokon a településeken is, ahol magas a fertőzési ráta. Ahol közepes szintű a fertőzés terjedése, ott a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályok számára is megszervezik a jelenléti oktatást, a többi osztály viszont távoktatási rendszerben marad.

A tanév elejéhez hasonlóan most is színkódokkal jelölik a különböző forgatókönyveket, de Iohannis nem pontosította, hogy milyen lakosságarányos fertőzési rátánál alkalmazzák a zöld, sárga, és vörös forgatókönyvet. Arra sincs egyértelmű szabály, hogy mikor rendelnek el vesztegzárat Romániában egy-egy településen. A vendéglők, mozik és színházak esetében azonban az 1,5 ezrelékes fertőzési aránynál húzták meg határvonalat Romániában a zöld és a sárga forgatókönyv között.

Romániában tavaly november 9-én a járvány második hullámának megfékezése érdekében költöztették országszerte az internetre az oktatást, amikor a naponta diagnosztizált fertőzések átlaga meghaladta a 6500-at. Jelenleg a napi 2400 új eset számít átlagosnak.

Már 600 ezren kapták meg az oltást

Románia eddig csaknem 950 ezer adag Pfizer/BioNTech- és 36 ezer adag Moderna-vakcina érkezett, a több mint egy hónapja kezdődött kampány során pedig 598 ezer embert oltottak be, közülük 123 ezren már a második, „emlékeztető” oltást is megkapták – közölte kedden Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampányt koordinátora.

Rámutatott: a lakosság 3,75 százalékos átoltottságával Románia jelenleg a negyedik helyen áll az Európai Unióban a száz lakosra jutó beoltottak száma tekintetében. Az uniós átlag most 2,95 százalékos – tette hozzá.

A csaknem húszmilliós lakosságú Romániába a tervek szerint március végéig további 1,5 millió dózis Pfizer/BioNTech-, illetve 430 ezer Moderna-vakcina érkezik, február közepétől pedig megkezdik az oltást a brit-svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalatnak az EU-ban múlt héten engedélyezett oltóanyagával is, amelyből március végéig várhatóan 1,3 millió adagot kapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!