Olaszországban 300 ezer vendéglátóhely nyitott ki újra, megteltek az éttermek teraszai

2021. február 01. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszországban megteltek a bárok, a presszók és az éttermek teraszai hétfőn a három hónapja tartó szigorú korlátozások oldásának első napján, és hosszú sorok álltak az újraindulást ünneplő múzeumok bejáratainál is. A vendéglátás és a kultúra további enyhítést követel.


Olaszország húsz tartományából tizenötben nyitottak újra a vendéglők és múzeumok. A nyitás reggel öttől este hat óráig engedélyezett, utána este tízig elvitelre dolgozhatnak. Majdnem 300 ezer bár, kávéház, étterem nyitott meg ismét, ami az ágazatban dolgozó üzlethelyiségek nyolcvanegy százalékának felel meg. A legtöbb, 51 ezer, Lombardia tartományban lépett munkába, Lazióban 33 ezer bár és étterem működik ismét. Az enyhítés közel 48 millió olaszt érint.

Az MTI tudósítása szerint az újranyitás első napján megteltek a római bárok, kávéházak és éttermek szabadtéri teraszai.

Vendégek egy római étterem teraszánFotó: Yara Nardi/Reuters
Vendégek egy római étterem teraszán
Fotó: Yara Nardi/Reuters

A belváros éttermesei szerint azonban turisták nélkül nem érdemes kinyitni, ezt bizonyítja, hogy a Navona-téren sorakozó asztalok továbbra is üresek maradtak. „Nem felhúzott rolót, hanem vendéget akarunk” – hangoztatták bejelentve, hogy csatlakoznak a következő napokra meghirdetett adósztrájkhoz.

Milánóban azonban több vendéglő zárva maradt hangoztatva, hogy forgalmuk hatvanöt százalékát este termelik, a napközbeni nyitva tartás nem segít rajtuk. Velencében zárva maradtak a történelmi kávéházak, közöttük a Florian is, amely inkább megvárja a turisták érkezését.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszországi vendéglátás forgalma tavaly negyvennyolc százalékkal esett vissza, ami közel 41 milliárd euró elveszítését jelenti. A kereskedelmi központok eladása harminc százalékkal esett vissza. A vendéglátásban és kereskedelemben dolgozók több mint három százaléka veszítette el munkáját, de az elbocsátások már lassan egy éve be vannak fagyasztva.

A múzeumok jelenleg hétfőtől péntekig tarthatnak nyitva. A Vatikáni Múzeum nyolcvannyolc nap után nyitott újra, ennél hosszabb ideig csak a második világháborúban tartott zárva. Hasonlóan a Colosseum és a Forum Romanum is látogatható: kötelezőnek számít az előzetes helyfoglalás, a szájmaszk és a biztonsági távolság betartása. Alfonsina Russo a Colosseumot és a Forum Romanumot fedő régészeti park vezetője a hétvégi nyitást sürgette hangsúlyozva, hogy jelenleg majdnem kizárólag rómaiakat várnak, és ők hétközben nem tudnak a Colosseumba látogatni.

Látogatók figyelnek egy koncertet a ColosseumbanFotó: Yara Nardi/Reuters
Látogatók figyelnek egy koncertet a Colosseumban
Fotó: Yara Nardi/Reuters


Torinóban az egyiptomi múzeum előtt hosszú sor kígyózott a szombaton regisztrált látogatókkal: a korábban napi 12 ezer látogatót számoló múzeum az első nap 1200 személyt fogadott, minden látogató között kétméteres távolság biztosításával. Az újranyitás ünnepnap volt, ezért ingyenes volt a belépés. A firenzei Uffizi-képtár már egy hete nyitva tart, mivel Toszkána korábban oldhatta a szigorításokat: az első héten 7300 látogatót számoltak az Uffiziben, amely 2019-t több mint négy millió látogatóval zárta.

Az egészségügyi miniszter óvatosságra intett hangsúlyozva, hogy az enyhítés nem azt jelenti, hogy „mindenki azt csinál, amit akar”. Kéthetente, a járványadatok alakulása szerint szigoríthatnak ismét, vagy oldhatják tovább az intézkedéseket.