Dánia óvatos iskolanyitásra készül

2021. február 1. – 21:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dániában óvatosan és fokozatosan enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozásokon, az egyik első lépés keretében február 8-án újranyithatnak az iskolák alsó tagozatai – közölte a dán kormány hétfőn az MTI szerint.

„Ez egy óvatos és ellenőrzött nyitás” – mondta Magnus Heunicke. A dán egészségügyi miniszter emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nagy-Britanniában azonosított vírusmutációval fertőzöttek száma folyamatosan gyarapszik az országban.

A járványügyi intézkedések keretében az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével továbbra is zárva tartanak az üzletek, a bevásárló központok, az éttermek és az edzőtermek Dániában. A köztereken legfeljebb öten gyűlhetnek össze.

Emellett továbbra is zárva tartják a dán határokat a külföldiek előtt. Beutazni csak nyomós indokkal, legfeljebb 24 órával korábban készült koronavírusteszt alapján lehet.

A járvány egyelőre decemberben tetőzött Dániában is, ahol az utóbbi hetekben visszaesett a fertőzöttek, illetve a kórházban kezelt Covid-19-betegek száma. A hatóságok ugyanakkor óvatosak, mert a becsléseik szerint februárban már az először Nagy-Britanniában kimutatott koronavírus-mutáció válhat dominánssá Dániában.

A durván hatmillió lakosú Dániában a járvány kezdete óta csaknem 200 ezer ember fertőződött meg az új koronavírussal, a halottak száma 2146.

Jövő héten hétfőn Ausztria is lazításokba kezd, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!