Hatezer-ötszáz forinttól már kapható a Covid-gyorsteszt

2021. február 1. – 16:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

6490 forinttól már kapható a hazai gyógyszertárakban az otthon is használható Covid-gyorsteszt, a drágább patikákban viszont 7790 forintba kerül, írja a Startlap.

A svájci Biosynex termékével ujjbegyvérből beazonosítható a tünetes betegek fertőzöttsége, a múltbeli, már lezajlott fertőzés, illetve az oltottak védettsége. Ez a teszt egy immunokromatográfiás gyorsteszt, ami a SARS-CoV-2 elleni IgG és IgM antitestek jelenlétét képes kimutatni egy csepp vérből.

Ezzel azonosítani lehet a csendes fertőzéseket, valamint azokat az embereket, akik betegek voltak, de felépültek. Mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi, ahogy azt sem, hogy a beteg fertőző-e.

A Biosynex Covid-gyorsteszt – Fotó: VOISIN / PHANIE / PHANIE VIA AFP
A Biosynex Covid-gyorsteszt – Fotó: VOISIN / PHANIE / PHANIE VIA AFP

A teszt tíz perc alatt mutat eredményt, ugyanakkor fontos, hogy a leolvasással nem szabad 20 percnél többet várni. A gyorsteszt pontossága az elvégzett vizsgálatok alapján megközelíti a 100 százalékot.

Ugyanakkor a terméktájékoztatóban felhívják a figyelmet, hogy „a pozitív eredményt feltétlenül meg kell erősíteni laboratóriumi elemzéssel is, valamint arra, hogy az antitestek jelenlétét kimutató pozitív eredmény nem jelent immunitást a Covid-19-re”.

Azt is kiemelik, hogy a teszt nem minősül hatósági tesztnek, kizárólag saját magunk megnyugtatására szolgál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!