A második körre félretett vakcinákat használják az idősotthonokban

2021. január 31. – 20:13

Másolás

Vágólapra másolva

Azokat a vakcinákat használják fel az idősotthonokban, amiket azért tettek félre, hogy azok, akiket már beoltottak megkaphassák a védettséges szükséges második adagot is – írja a 444.

Az operatív törzs jelentése szerint már 222 005 főt oltottak be, de eddig csak 201 ezer ember beoltására elég vakcina érkezett Magyarországra. A Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagából is két adagra van szükség. A Pfizer-BioNTechénél 21 nap különbséggel adják be a két adagot, a Modernáénál 28.

A 201 ezer ember beoltására elég vakcinát úgy számolták ki, hogy a beérkezett oltóanyag számát elosztották kettővel, hogy biztosítsák a második adagot is. Most viszont kiderült, hogy az oltási munkacsoport engedélyezte a félretett készlet egy részének felhasználását. Nem tudni, hogy egészen pontosan hány adagról van szó, de szombaton már 20 ezerrel több oltottról számolt be az operatív törzs, mint ahány oltás rendelkezésre állt (tehát már hozzányúltak a félrerakott készlethez), és az idősotthonokban még vasárnap is zajlott a tömeges oltás.

Vasárnap este érkezett egy újabb szállítmány a Modernától, de mint kiderült, valamennyivel kevesebb, mint amire az operatív törzs számított. A hét első felében elvileg egy újabb szállítmány érkezik a Pfizertől. A gyógyszergyártó azt mondta, hogy a második adagot 21-42 napon belül kell beadni, hogy garantálni leshessen a magas védettséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!