Fellélegezhet Olaszország, hétfőtől enyhítenek a szigorításokon

2021. január 30. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már 102 milliónál is többen fertőződtek meg koronavírussal világszerte, a halálos áldozatok száma pedig szombatra átlépte a 2,2 milliót, míg a gyógyulataké az 56,3 milliót – közölte szombaton a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem.

Olaszország enyhít, újraindul a vendéglátás

Míg Magyarországon egyelőre nem enyhítenek a korlátozásokon, mert az átoltottság még nem érte el a megfelelő szintet, addig Olaszországban február elsejétől, vagyis a következő hétfőtől az ország egyetlen régiója sem lesz már a vörös, azaz a kiemelten veszélyes zónában. A húszból tizenöt tartomány kerül a mérsékelten veszélyes sárga zónába, narancssárga, vagyis közepesen járványveszélyes zóna marad az északi Bolzano térsége, a középolasz Umbria és a déli Puglia, Szicília, Szardínia.

Ez azt jelenti, hogy a sárga zónák területén feloldják a szigorú korlátozásokat, így

  • újraindulhat a vendéglátás, újra fogadhatnak vendégeket este hatig, a biztonsági előírások betartásával az éttermek, kávézók, bárok,
  • kinyithatnak hétközbenre a múzeumok, köztük a november óta zárva tartó Vatikáni Múzeum és a Colosseum is, előzetes foglalással lehet megtekinteni őket.
  • Hétközben ismét nyitva tarthatnak a bevásárlóközpontok, de hétvégére be kell zárniuk,
  • újra lehet városok, települések között közlekedni.

Minderre azután került sor, hogy a vendéglátósok részéről januárban nyitási mozgalom indult az országban. Marad az éjszakai kijárási tilalom este tíztől reggel hatig, a rokonok, ismerősök csak naponta egyszer találkozhatnak, az adott háztartásban élőkhöz csak két felnőtt csatlakozhat legfeljebb. Február közepéig még tilos a tartományok közötti közlekedés, hacsak nem munkavégzés vagy más súlyos indok miatt történik. Egyelőre zárva maradnak a sípályák.

A szigorú korlátozások november első hetében léptek életbe, az enyhítést az olasz egészségügyi hatóságok szerint a mérséklődő járványadatok teszik lehetővé, írja az MTI. A napi esetszám továbbra is 15 ezer körüli, az elhunytak száma túllépte a 87 ezret, de a hivatalos számok a kórházak telítettségének enyhülését mutatják. Olaszországban tavaly január 31-én vezették be az egészségügyi vészhelyzetet, amely azóta is érvényben van.

Szigorítások Franciaországban, zárnak a nagy bevásárlóközpontok

Eközben Franciaországban megerősítették az este hat órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom ellenőrzését, szigorúbban büntetik majd az illegális bulikat, és a tilalom ellenére vendégeket fogadó éttermeket is. Elrendelték a 20 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű bevásárlóközpontok bezárását, valamint megtiltották az Európai Unión kívüli országokból megtiltja az alapos indok nélküli beutazást a koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsai terjedésének megfékezése és egy újabb általános karantén elkerülése érdekében – ezt Jean Castex miniszterelnök jelentette be pénteken este. A döntést a járvány múlt héten tapasztalt erősödése indokolja.

„Megvan még a lehetőség, hogy elkerüljük a karantént” – mondta Castex. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy ezentúl nemcsak az Európai Unió tagállamaiból tengeri vagy légi úton érkezőknek kell egy 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet felmutatniuk a belépéshez az ország területére, hanem a vasúton vagy gépkocsival érkezőknek is. Az új szabályozás alól ugyanakkor továbbra is mentességet élveznek a határ menti ingázók. Jóllehet a járványhelyzet romlást mutat Franciaországban, de nem olyan látványos és ugrásszerű módon, mint a korábbi lezárások előtt, a napi esetszám heti átlagban 20 ezer körül stagnál, az elmúlt 24 órában 22 858 új estet jelentettek. A kórházi betegfelvétel tíz nappal ezelőtt kezdett emelkedni, átlagosan napi kétezren kerülnek kórházba.

Háromnaponta mehetnek antigéntesztre a csehek

Csehország megtiltotta a külföldiek beutazását az országba péntek éjféltől, külföldi állampolgárok a döntés visszavonásáig csak rendkívül indokolt esetben léphetnek be Csehországba. Az intézkedés alól kivételt képeznek például a Csehországban dolgozó vagy tanuló külföldiek. Ugyancsak kivételt képeznek az indokolt családlátogatások, az egészségügyi vagy szociális intézmények meglátogatása, valamint az esküvők és a temetések. A kormány döntését a romló csehországi koronavírusjárvány-helyzet indokolja.

Szigorították a belföldi óvintézkedéseket is péntek éjféltől. Ennek értelmében a kereskedelmi szálláshelyek csak a szolgálati utakon lévőket fogadhatják, a síközpontok zárva maradnak, és tovább szűkítették a kórházi látogatásokat is. Jövő héttől a cseh állampolgárok az eddigi öt- helyett már akár háromnaponta is mehetnek ingyenes antigéntesztekre (ez a németországi döntések miatt alakult így). A kórházban kezeltek száma már egy hete állandóan 6 ezer Csehországban, , míg a súlyos esetek száma pedig ezer körül mozog. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint az óvintézkedéseket csak akkor fogják mérsékelni, ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esik. Ilyen helyzet legutóbb október közepén volt.

Egyre több országban fogy a türelem a lezárások miatt, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!