Az EU gyógyszerügynöksége szerint nem jelentkezett eddig ismeretlen mellékhatás a Pfizer-vakcinánál

2021. január 29. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült az EMA, az EU gyógyszerügynökségének következő jelentése a Pfizer–BioNTech vakcinájáról. A Comirnaty oltóanyag esetében az oltási kampányokból begyűjtött adatok alapján nem jelentkezett újabb mellékhatás, a jelentések megfelelnek a betegtájékoztatóban leírtaknak – áll a közleményben.

Mint írják, az adatokat az EudraVigilance-ből, az Európai Unió mellékhatásokat gyűjtő adatbázisából, illetve más forrásokból, köztük a Pfizer–BioNTech havi jelentéséből kapták. Az EMA a jövőben havi beszámolót készít majd minden, az EU-ban engedélyezett vakcináról.

Az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága vizsgálta az oltások után bekövetkezett haláleseteket is, pontosabban azt, hogy azok összefüggésben állhatnak-e a vakcinációval, és arra jutottak, hogy azok nem köthetőek a Comirnatyhoz.

A Pfizer–BioNTech-vakcina az első, amit az Európai Unióban engedélyeztek, az oltóanyag még az előző év végén kapta meg az EU gyógyszerügynökségének jóváhagyását. Az oltóanyagot 16 év fölöttieknek ajánlják, az izraeli adatok szerint 92 százalékos hatékonysággal működik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!