A német oltási bizottság szerint nem ajánlott 65 év felettieknek beadni az AstraZenecát

2021. január 28. – 18:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Robert Koch Intézet oltási bizottságának ajánlása szerint az AstraZeneca készítményt csak 18 és 64 év közöttieknek szabad beadni, írja a Spiegel.

A bizottság azzal indokolta értékelését, hogy „jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő adat” az oltások 65 év felettiekre vonatkozó hatékonyságáról. A lap azt írja, így valószínűleg a szintén prioritást élvező egészségügyi dolgozók kaphatnak majd az AstraZenecából.

Az AstraZeneca és az EU között nő a feszültség, mivel a gyár az EU-nak ígért vakcinamennyiséget nem szállította le korábban. Az Európai Bizottság felkérésére vizsgálják a belga gyógyszerhatóságok az AstraZeneca Seneffe-i vakcinagyárát Belgiumban, mivel a cég azt mondta, ottani hibák miatt nem tudták leszállítani a beígért vakcinákat.

Az AstraZeneca engedélyezéséről pénteken dönthet az EU, Magyarországon viszont egy rendelettel lehetővé tették már a vakcina használatát azon az alapon, hogy az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága már megvizsgálta és jóváhagyta a vakcinát.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom