Majdnem minden ötödik pedagógus volt koronavírus-fertőzött egy felmérés szerint

2021. január 26. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

A 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezete készített felmérést többek között arról, hogy a pedagógusok beoltatnák-e magukat a koronavírus elleni vakcinával, illetve, hogy hányan estek már át korábban a fertőzésen, írja a 24.hu.

A felmérés alapján a megkérdezettek 19 százaléka esett át igazoltan, és a második hullámban volt jellemzőbb a fertőzés a pedagógusoknál.

A legfiatalabb korosztályhoz (18–29 évesek) tartozó pedagógusok negyede (24 százalék), a 30–59 évesek 19 százaléka, a 60. életévüket betöltő pedagógusoknak pedig 15 százaléka kapta el a betegséget. Az érintettek közül pedig csak 19% kapta meg a 100 százalékos táppénzt, annak ellenére, hogy Gulyás Gergely még a november 26-i kormányinfón bejelentett, hogy egyszerűsíteni fogják a százszázalékos táppénz igénylésének folyamatát.

A védőoltást 43%-ban adatnák be maguknak, 36%-ban bizonytalanok, 21% pedig egyáltalán nem akarja beoltatni magát. Jellemzően az idősebb korosztályból oltatnák be magukat a tanárok, illetve azok között, akik kevésbé érzik magukat biztonságban a munkahelyükön, nagyobb az oltási kedv is.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Pedagógusok Országos Szakszervezete már január elején követelte Orbán Viktor miniszterelnöktől, Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől, és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkártól, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek.

(Borítókép: Komka Péter/MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!