Az oltásáról naplót vezető magyar orvos is megszenvedte a második dózis mellékhatásait

2021. január 25. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kerülte el a Pfizer/Biontech vakcina második dózisának erősebb mellékhatásait az a magyar immunológus-belgyógyász sem, aki felvilágosító jelleggel naplót vezet a Facebookon arról, mi történik a szervezetében az oltás után, hogyan alakul ki az immunitás. Az erősebb mellékhatások az orvost is meglepték, de azt írta: amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is múltak.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban belgyógyászként dolgozó Lőrincz M. Ákos január 1-én kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, 21 nappal később pedig a másodikat. Nagy izgalommal várta, mennyivel okoz erősebb mellékhatásokat az emlékeztető oltás, erről ugyanis már több cikk is megjelent. Az orvos saját bevallása szerint nagy izgalommal várta, hogy mikor lesz gyengén. A következőket tapasztalta magán:

  • „Mértem a testhőmérsékletemet többször, de semmi.”
  • „A karom egyre jobban fájt, de egyéb bajom nem volt.”
  • „Annyira vártam a teljes szervezetre kiterjedő mellékhatást, hogy végül is hajnali 4-ig dolgoztam az egyik munkámon. És semmi, csak a karom fájt, kb. pont annyira, mint az első oltásnál.” A karja a második oltáskor nem fájt, utána 2 órával később kezdte érezni, és az oltást követő 18. órában volt a legrosszabb, aztán elkezdett csökkenni a fájdalom. Az orvos szerint ez így egy „steril” gyulladásos reakció volt.

Kiderült aztán, hogy az éjszakázás hiba volt. Minden gyerekes szülő ismeri, hogy ő hiába éjszakázik, a gyerekek ettől függetlenül a szokott időben (korán) kelnek, és aztán nincs megállás.

„Elgémberedett izmokkal pattantam talpra, kijelentve a feleségemnek, hogy természetesen jól vagyok, nincs itt semmi látnivaló, csak az éjszakázás miatt vagyok kicsit elnyűtt. Persze… Délelőtt 11-re már mindenem fájt, és elcsigázott voltam. Hőemelkedés nem volt, de mind fizikálisan, mind mentálisan a tipikus virózis élményét élhettem át. Fájó izmok és törzsízületek, gyengeség. Visszamásztam az ágyba, és próbáltam behozni az alváshiányt. Ez sikerült is, de azután is náthásnak éreztem magam, csak épp orrfolyás, szemtünetek és köhögés nélkül. Végül egy nem szteroid gyulladáscsökkentőt vettem be, javítandó a helyzeten, és aludtam még egyet.”

Az orvos délutánra már jobban érezte magát, visszatért az ereje, elmúlt az izomfájdalom is. „Amilyen hirtelen jöttek a tünetek, olyan gyorsan mentek. Délelőtt 9 és délután 4 között lezajlott az egész” – írta Facebook-naplójában az immunológus.

Felmerült még benne, hogy csak a gyulladáscsökkentő miatt lett jobban, és majd visszatér a gyengeség, ha kimegy a hatása, de most is jól érzi magát. A másik tényező az alváshiány lehetett. „Akkor kezdtem el javulni, amikorra beértem magam az alvással.”

Az orvos levonta a tanulságokat:

  • Várható volt, hogy a második oltás komolyabb reakciót vált ki a szervezetből. Ez megfelel annak, amit a vizsgálatban tapasztaltak. Lőrincz M. Ákos egy korábbi posztjában magyarázatot is ad erre: „Az immunrendszer már valamilyen fokú felkészültség után találkozik a 2. alkalommal megjelenő tüskefehérjékkel, és sokkal intenzívebb reakciót ad rá.”
  • Nem feltétlenül van láz/hőemelkedés. Valószínűleg mindenki egy kicsit máshogy reagál a tüskefehérjék második megjelenésére.
  • A kutatóorvos számára lenyűgöző, hogy az eddig részint a vírusoknak betudott izom- és ízületi fájdalom és levertség sokkal inkább az immunválasz számlájára írható.
  • Egy szokásos virózisnál sokkal gyorsabban zajlott le ez az eseménysor. Gyorsan jött és gyorsan ment.
  • Senki ne éjszakázzon rá egy oltásra. Pihenni kell.

Az orvos egy légiriadós hasonlattal foglalta össze a lényeget:

Kellemetlen a légiriadó alatt az óvóhelyre menni, de kell, hogy nagyobb védettségünk legyen. Ez most csak légiriadó-gyakorlat volt, ahol nem is bombáztak, de mégis kellemetlen volt levonulni a pincébe és ottmaradni. Persze inkább a pince, mint a bomba.

Akit részletesebben érdekel, hogy mi zajlik ilyenkor a szervezetben, az olvassa el az egész posztot itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!