Összeesküvés-elméletet terjesztő csoportok is kaptak kölcsönt az amerikai segélyprogramból

2021. január 19. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai kormány gazdaságvédelmi segélyprogramja öt olyan oltásellenes csoportnak is adott kölcsönt, amik téves információkat terjesztettek a koronavírusról, írja a Guardian.

Az öt csoport összesen több mint 850 ezer dollárhoz jutott hozzá a Paycheck Protection Program (PPP) révén. A kongresszus PPP-alapokat hozott létre, hogy ebből segítse a járvány miatt nehéz helyzetbe került kis- és középvállalkozásokat. A rendszerrel többen is visszaéltek, és olyanok is hozzájutottak a kedvezményes kölcsönhöz, akik nem feltétlenül szorultak rá. Például az NBA-bajnok Los Angeles Lakers is kapott ilyen támogatást az alkalmazottaik bérére, de miután ez kiderült, az összeget vissza is fizették az alapba.

A visszaélések gyanúja miatt több újság és hírügynökség indított pereket, az így megszerzett dokumentumok pedig azt bizonyították, hogy oltásellenes és összeesküvés-elméleteket terjesztő online csoportok jutottak pénzhez az alapokból. Ezek a szervezetek a: National Vaccine Information Center, a Mercola Com Health Resources, a Informed Consent Action Network, a Children’s Health Defense Co és a Tenpenny Integrative Medical Center voltak.

Robert Kennedy Jr. a korlátozások elleni berlini tüntetésen 2020. augusztus 30-án -Fotó: CHRISTOPH SOEDER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Robert Kennedy Jr. a korlátozások elleni berlini tüntetésen 2020. augusztus 30-án -Fotó: CHRISTOPH SOEDER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A Children's Health Defense Co-t Robert Kennedy Jr., John F. Kennedy elnök unokaöccse alapította. A csoport állítása szerint ők nem oltásellenesek, csupán kérdéseket vetnek fel az oltások biztonságosságával kapcsolatban. Ennek ellenére összeesküvés-elméleteket is osztottak meg a közösségi médiában, és tavaly beperelték a Facebookot, miután az korlátozta a hirdetési lehetőségüket.

„Soha nem hallottam arról, hogy hitelt csak azok kaphatnának, akik nem kérdőjelezik meg a kormányt” – nyilatkozta Robert Kennedy a Washington Postnak a támogatással kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!