Méhen belül fertőződött meg egy magzat koronavírussal Bulgáriában

2021. január 19. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgáriában kimutatták a koronavírus átterjedését egy terhes nő és magzata között – közölte kedden Ilijan Trajanov, Pazardzsik városi kórháza szülészeti-ginekológiai osztályának vezetője a NovaTV bolgár televíziónak adott interjújában.

Az anya megfertőződése a koronavírussal, a magzat kórképe (a terhesség alatti növekedés-visszamaradása, illetve a magzatvíz csökkenése volt megfigyelhető), valamint az újszülött kislány szervezetében laborvizsgálatok során kimutatott antitestek megerősítik következtetésünket, hogy a gyermek a méhen belül fertőződött meg – mondta az orvos az MTI jelentése szerint.

Trajanov interjúja szerint a 28 éves anya a terhesség nyolcadik hónapjában fertőződött meg koronavírussal a múlt év végén. Köhögés mellett láz tünetei jelentkeztek nála. A magzat növekedés-visszamaradása miatt császármetszést kellett végrehajtani a természetes szülés várt időpontja előtt két héttel.

Az orvos elmondása szerint a kislány 2,75 kilogrammal és 46 centiméterrel jött világra. Hozzátette, hogy jelenleg mind az anya, mind gyermeke otthon van, jól vannak, a következő napokban a kislányon még további laborvizsgálatokat végeznek el antitestek kimutatására.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyzi, hogy a koronavírus-fertőzésről szóló tudományos publikációkban a magzat méhen belüli közvetlen megfertőződésének esetét eddig még nem igazolták.

Lapunk nemrég számolt be egy magyarországi esetről, amikor egy covidos nőn császármetszést kellett végrehajtani, az anya tüdőgyulladása ugyanis két életet veszélyeztetett. A babát szerencsére nem fertőzte meg a koronavírus, az anya felépült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!