Hétfő hajnal óta él a Nagy-Britanniába beutazók karanténkötelezettsége

2021. január 18. – 05:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől minden beutazónak kötelező karanténba vonulnia Nagy-Britanniában, ezzel együtt érvénybe lépett az is, hogy csak negatív koronavírusteszttel lehet csak belépni az országba.

Mindkét intézkedés helyi idő szerint hajnali 4 órakor (közép-európai idő szerint 5 órakor) vált hatályossá – írja az MTI.

A brit kormány indoklása szerint a rendelkezések célja az, hogy az ország megvédhesse magát az esetleg még nem azonosított új koronavírus-változatok behurcolásának kockázatától.

London tavaly júliusban állította össze azoknak az országoknak a listáját, amelyekből eddig karanténkötelezettség nélkül be lehetett utazni az Egyesült Királyságba. A listán eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptemberben lekerült róla, és azóta a Magyarországról érkezőknek is tíz napot – vagy ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét – karanténban kell tölteniük.

Vagyis a Magyarországról beutazók számára a karanténkötelezettség nélküli beutazás lehetőségének felfüggesztése nem jelent változást.

Egy szintén hétfő hajnalban életbe lépett intézkedés miatt a koronavírus-szűrés leletét angolul, franciául vagy spanyolul kell kitölteni. Fordításokat a brit hatóságok nem fogadnak el, az utazóknak a teszteredmények eredeti példányát kell felmutatniuk nyomtatott formában, illetve mobileszközeiken email- vagy SMS-üzenetként.

A leletnek tartalmaznia kell:

  • a teszt eredményén kívül az utazó nevét ugyanolyan formában, ahogy az úti okmányban szerepel;
  • a születési dátumot;
  • azt az időpontot, amikor a szűrővizsgálatot végző egészségügyi szolgáltató a teszthez levett mintát begyűjtötte vagy megkapta;
  • a szűrést végző szolgáltató nevét és elérhetőségeit;
  • valamint a teszthez használt felszerelés megnevezését.

A kötelező, negatív eredményű tesztet akkor fogadják el, ha az indulás előtt legfeljebb 72 órával végezték el. Ezenkívül kötelező mindenkinek kitöltenie az angliai tartózkodási helyszínt rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form) is. Ezeket az utazókat szállító közlekedési cégek – a légitársaságok, illetve a vasúti és a kompvállalatok – ellenőrizni fogják, de érkezés után a brit hatóságok is kérhetik, és 500 font (több mint 200 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem tesznek eleget ezeknek az előírásoknak.

A külföldről érkezőket a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos karantén alól. De le lehet rövidíteni a karanténidőszakot akkor, ha az utazók az indulásuk utáni ötödik napon újabb koronavírus-szűrést végeztetnek, és ennek eredménye is negatív. Ehhez érdemes már az indulás előtt időpontot foglalni egy fizetős cégnél, ugyanis a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes koronavírus-szűrései erre a célra nem vehetők igénybe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!