Horvátországban maradnak a korlátozások, Szlovénia enyhíthet

2021. január 17. – 17:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovéniában és Horvátországban is javuló tendenciát mutat a járványhelyzet, ám míg Ljubljana a napi esetszám átlaga alapján hamarosan enyhíthet a korlátozásokon, a horvátoknál a járványügyi intézkedéseket legalább február közepéig meghosszabbíthatják – írja a helyi sajtóra hivatkozta az MTI.

Szlovéniában az utóbbi egy hét adatai alapján 1366-ra csökkent a napi esetszám átlaga, ami már megközelíti azt a határt, amely alapján a szlovén kormány enyhíthet a járványügyi intézkedéseken. A kabinet a múlt héten fogadta el azt az ütemtervet, amelynek értelmében ha heti bontásban 1350 alá csökken az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek száma,

  • kinyithatnak az óvodák és megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában, valamint a laboratóriumi gyakorlatok az egyetemisták számára;
  • kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, az autószerelők és más hasonló szolgáltatók, továbbá néhány üzlet;
  • valamint engedélyezhetik a nyílt téri, érintkezés nélküli sportolást, beleértve a síelést is.

A szomszédos Horvátországban is javult a helyzet, annyira, hogy október óta nem regisztráltak ilyen kevés fertőzöttet naponta, mint az elmúlt egy héten. Ennek ellenére viszont a válságstáb nem tervezi a korlátozások feloldását, várhatóan február közepéig vagy március végéig lehetnek majd ezek érvényben. Hétfőtől ugyanakkor visszatérhetnek az iskolapadokba az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiba járó, továbbá az érettségi előtt álló diákok. A felső tagozatosok és a többi középiskolai tanuló számára online oktatást rendeltek el.

Horvátországban eddig 45 ezer 710, Szlovéniában 41 ezer 439 embert oltottak be a koronavírus ellen, zömében egészségügyi dolgozókat, szociális- és idősotthonok lakóit és dolgozóit, valamint idősebb és krónikus betegeket. Sebastian Kurz kancellár vasárnapi bejelentése nyomán Ausztriában másodszor is meghosszabbítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó teljes zárlatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!