Romániában pénzt adnak a háziorvosoknak, ha meggyőzik idős és krónikus betegeiket, hogy oltassák be magukat

2021. január 16. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter elmondta, hogy Romániában a háziorvosokon keresztül akarják tájékoztatni a lakosságot az oltásról, és pénzzel is ösztönzik őket, hogy győzzék meg az időseket és a krónikus betegeket a vakcina szükségességéről, valamint regisztrálják őket az oltásra várók rendszerébe.

A 444 vette észre a Transindex cikkét, amiben a miniszter azt is kifejtette, hogy ideális esetben az emberek a háziorvostól kapnak információkat az oltásról, és nem a tévében megszólaló politikusoktól.

A tervek szerint a háziorvosok legalább 30 lejt (kb. 2200 forintot) kapnak majd minden páciensük után, akit felírnak az oltásra, és utólag is monitorozzák az állapotukat.

Ez 50 lejre (kb. 3700 forint) emelkedne, ha az adott orvos oltásra alkalmas pácienseinek legalább fele bejelentkezik az oltásra, és 60 lejt kapnának (kb. 4400 forint), ha már 60 százalék fölé nőtt az arányuk.

Azt is tisztázták, hogy a következő hónapokban a lakosság beoltásán túlórában dolgozó orvosok minden pluszban ledolgozott óráért 90 lejt (kb. 6600 forintot), az asszisztensek 45 lejt (kb. 3300 forintot), a nyilvántartást vezetők pedig 20 lejt (kb. 1480 forintot) kapnak majd.

Voiculescu azt is elmondta, hogy a fogyatékossággal élő emberek és a hajléktalanok is bekerültek az oltási kampány második szakaszába. Ez pénteken kezdődött meg, rajtuk kívül a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.

A második szakasz jogosultjai közül az elsők között kapta meg a védőoltást Klaus Iohannis román elnök is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!