RTL: Jogosulatlanok is kaphattak koronavírus elleni oltást

2021. január 15. – 20:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csatorna híradójával azt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy szankcionálni fogják az illetékes hatóságok, ha valaki jogosulatlanul kapja meg a védőoltást.

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik hivatalosan még nem jogosultak rá, magyarán olyanok, akik nem egészségügyi vagy szociális dolgozók, hangzott el az RTL Híradóban. A csatornához több ilyen eset is eljutott névtelenül, és azt, hogy a visszajelzések alapján, bizonyos esetekben „kijátszható” az oltási rend, a Magyar Orvosi Kamara titkára is megerősítette az RTL-nek.

Arról már a Telex is beszámolt, hogy az egyébként is korlátozott mennyiségű vakcinából az elsők között kapott oltást csecsemővel otthon tartózkodó kismama, de a járvány kezdete óta az ellátásban nem részt vevő, nyugdíjas professzor, valamint számos adminisztratív munkatárs is, írta január elején a Magyar Orvosi Kamara (MOK) honlapján a szervezet titkára is. Svéd Tamás a MOK Realitás-projekt sorozatában számolt be a megindult oltási program valóságáról, legalábbis arról, hogy milyen procedúráról van szó az egészségügyi dolgozók számára.

A MOK honlapján közzétett beszámoló szerint a Magyarországra január 6-ig érkezett vakcinamennyiség elvileg mintegy 80 000 ember beoltását tenné lehetővé, csakhogy az illetékesek nem bíznak benne eléggé, hogy a második adaghoz szükséges mennyiség is időben megérkezik, ezért a rendelkezésre álló anyag felét a második oltásra tartalékolják – veszélyeztetve ezzel akár azt is, hogy a néhány napon belül felhasználandó készlet kárba vész. A kamara káoszról és kerülőutasokról is beszámolt a beérkezett panaszok és beszámolók alapján, egyúttal meghatározottabb, racionalizáltabb oltási rendre tettek javaslatot.

Az RTL megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem az oltási rendben látott problémát, hanem a szabálykövető magatartásban. Éppen ezért azt közölték:

aki eltér az oltási tervtől, az nemcsak a szabályok ellen vét, hanem a védekezés sikerét is veszélyezteti, amit a hatóságok szankcionálni fognak – azt is megbüntetve, aki az oltást kapta, és azt is, aki beadta.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!