Eddig 750 embertől vettek vérplazmát a terápiához

2021. január 12. – 10:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Növekszik a koronavírus-fertőzöttek gyógyításához szükséges plazmagyűjtési pontok száma és kapacitása Magyarországon, írja az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében. A szolgálat új készülékeket szerzett be ahhoz, hogy a meggyógyult koronavírusos betegektől begyűjtsék a plazmát.

A közlemény szerint január második hetében az OVSZ Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjában is megtörtént az első speciális plazmagyűjtés, a következő hetekben pedig minden, megyeszékhelyen lévő vérellátóban telepítik a berendezést.

A vérellátó szolgálat szervezésében eddig 500, az OrthoSeráéban 250 speciális plazmaadás történt, írják.

Korábban Lacza Zsombor, az OrthoSera vezetője azt mondta, a plazma fagyasztva csak néhány hónapig tartható el, így nagy szükség van az utánpótlásra. Donoronként egy-három egységnyi vérplazmát tudnak levenni, ami azt jelenti, hogy egy donor egy betegen tud segíteni. Csak azoknak a vérplazmája megfelelő, akik már átestek a betegségen, és a vérükben magas maradt az ellenanyag szintje. A vérplazmákból nyerhetők ki azok az antitestek, amik segíthetnek leküzdeni a vírust az emberi szervezetben.

A vérplazmaadásról egyrészt az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán tájékozódhat, másrészt az info@orthosera.com címen vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon jelentkezhet.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!