Mégis beengedik Vuhanba a WHO szakértőit

2021. január 11. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön érkeznek Kínába az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértői, akik Vuhanba utaznak majd, hogy a koronavírus eredetét kutassák – írja az MTI.

A kínai nemzeti egészségügyi bizottság közleménye szerint a nemzetközi csoport kínai kutatókkal működik majd együtt, hogy azonosítsák a vírus eredeti hordozóját, és megfejtsék, hogyan terjedhetett a koronavírus állatról emberre. A pontos munkatervéről azonban a bizottság nem közölt részleteket. Vuhanból 2019. december 31-én jelentették hivatalosan az első „ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket”. Egy évvel később derült ki, hogy nem ötvenezer, hanem feltehetően félmillió, vagyis a korábbiakban közölteknél tízszer több fertőzött volt Vuhan városában.

A Vöröskereszt kórháza Vuhanban, 2021. január 11-én, egy évvel az első koronavírusos beteg halálának bejelentése után – Fotó: Nicolas Asfouri / AFP
A Vöröskereszt kórháza Vuhanban, 2021. január 11-én, egy évvel az első koronavírusos beteg halálának bejelentése után – Fotó: Nicolas Asfouri / AFP

A szakértői csoport érkezéséről még tavaly decemberben döntöttek, azonban múlt héten Peking nem véglegesítette a tudósok Kínába érkezéséhez szükséges engedélyeket, vízumproblémákra hivatkozva, ami miatt Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója mély csalódottságát fejezte ki, hiszen a kínai kormány ígéretet tett, hogy nem állnak a vizsgálódások útjába. A WHO már tavaly februárban és júliusban is küldött szakértőket Kínába hasonló céllal, ám a látogatások eredményeiről később nem közöltek érdemi információt.

Kína egyik északi tartománya jelenleg a legsúlyosabb járványhullámmal küzd azóta, hogy a vírus országos terjedését tavaly áprilisra drákói intézkedéseknek köszönhetően nagyrészt megfékezték. A Pekinget körülvevő Hopej tartományban két nagyvárost is lezártak le a múlt hétvégén. A legtöbb új esetet a tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban azonosították, ahol január 2-ától vasárnap délig összesen 369 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a teljes lakosság tesztelését követően. A város vezetése vasárnap bejelentette: a magas esetszámra való tekintettel hamarosan ismét letesztelik a város összes lakóját, a mintegy 11 millió embert érintő intézkedés elvégzésére kétnapos időtartamot tűztek ki.

Egy új, 1700 betegre kiterjedő kínai tanulmány szerint a koronavírus miatt kórházba szállított vuhani betegek háromnegyedének 6 hónappal később is voltak tünetei, fáradékonyabbak, és rosszabbul alszanak. A kutatást végző kórház vezetője szerint a Covid-19 egy új betegség, ezért még csak most kezdjük megismerni hosszú távú hatásait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!