A koronaterror ellen tüntettek Prágában

2021. január 10. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Ezrek tüntettek vasárnap Csehország fővárosában a koronavírus terjedésének feltartóztatása érdekében elrendelt, nemrég meghosszabbított korlátozások ellen – írja az MTI.

A cseh rendőrség szerint úgy 2500-3000 ember vonult utcára Prágában, sokan nem viseltek maszkot, illetve nem tartották be a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

Többen táblákat tartottak a magasba, amelyeken a „koronaterror”, a „Covid-zsarnokság” felszámolását követelték.

A főváros szívében, az Óváros téren tartott rendezvényen Václav Klaus korábbi cseh államfő is felszólalt.

„Véget kell vetni ezen egyoldalú kormányrendeleteknek. Világosan és egyértelműen akarjuk üzenni a kormánynak, hogy ami elég, az elég. Elég volt már az életünket alapvetően károsító tiltásokból és rendeletekből” – mondta a 79 éves exelnök, hozzátéve, hogy nem fogja magát beoltatni a vírus ellen.

Tüntetők Prágában – Fotó: Michal Cizek / AFP
Tüntetők Prágában – Fotó: Michal Cizek / AFP

Csehországban a héten meghosszabbították a járványellenes korlátozásokat. Ezek értelmében maximum kétfős találkozók engedélyezettek közterületen, s az üzletek többsége is zárva tart, ahogyan például a szállodák és az éttermek is, továbbá lakhelyelhagyási tilalom van érvényben este 9 órától hajnali 5-ig. Prágában már korábban is tartottak tüntetéseket a korlátozások miatt.

Milos Zeman cseh elnök vasárnap türelmet kért az állampolgároktól, illetve az óvintézkedések betartására szólított fel, mondván, az esetszám megugrása annak számlájára írható, hogy sokan nem vették komolyan a szabályokat.

A 76 éves Zeman leszögezte, hogy ő be fogja magát oltatni.

Szombatig mintegy 40 ezer embert oltottak be a koronavírus ellen Csehországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!