Hónapokon át, hullámszerűen térhetnek vissza a Covid-19 tünetei

2021. január 9. – 06:48

frissítve

Hónapokon át, hullámszerűen térhetnek vissza a Covid-19 tünetei
Egy orvos tol egy beteget a berlini Charite kórházban 2021. január 6-án – Fotó: Douglas Pingituro/Controluce via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Akár hónapokon át jelentkezhetnek hullámokban újra a Covid-19 betegség tünetei azoknál, akik már átestek a fertőzésen – írta a Süddeutsche Zeitung. A német DPA hírügynökségnek Joachim Meyer, a München Klinika tüdőgyógyásza és intenzív terápiás főorvosa azt mondta: sok páciensük számolt be arról, hogy az akut szakaszból való felgyógyulás után sem érzik magukat egészségesnek, bizonyos tünetek akár hónapokon át újra és újra jelentkeznek náluk.

Sok Covid-betegnek a kórházi elbocsátás vagy a kezelés befejezése után is problémái vannak a tüdőfunkciókkal, a koncentrációval vagy a teljesítőképességgel. A gyógyultak egy része hosszú ideig számol be mély kimerültségről.

Az orvos szerint ki lehet jelenteni, hogy a Covid-19-et a visszatérő tünetek és a hullámszerű betegséglefolyás jellemzi.

Marad egy új betegség, amelyet még meg kell ismernünk

– mondta a főorvos.

Amerikai kutatók a betegséget három szakaszra osztják.

  • Az első 2 hét az akut fertőzés fázisa.
  • 2 hét után gyulladásos betegségek léphetnek fel, amelyek a szervezet túlzott immunválaszát váltják ki. Ebben a szakaszban több szerv is súlyosan károsodhat, a tüdők mellett a vesék és a szív is.
  • A 4. héttől következő harmadik fázisban szív- és érrendszeri, neurológiai és pszichológiai szövődményekkel lehet számolni.

Szakemberek máig nem tudják, mi a pontos oka annak, hogy az emberek egy része észre sem veszi a fertőzést, teljesen tünetmentes, mások pedig súlyos és halálos betegek lesznek. A főorvos szerint a betegség súlyosabb lefolyását okozó egyik faktor a nagyobb vírusterhelés. Ez akkor következhet be nagy eséllyel, ha az ember nem védekezik, ezért is rendkívül fontos a maszk használata.

A pulmonológus külön kiemelte, hogy a járvány elején alkalmazott protokollal szemben a betegeket most már a lehető legkésőbbi időpontban teszik csak invazív lélegeztetőgépre. Ehelyett amíg csak lehet, nagy mennyiségű oxigént adagolnak nekik orrszondán vagy maszkon keresztül.

Mostanra arról is több tapasztalatot szereztek, hogy milyen súlyosságú állapotnál és milyen dózisban érdemes alkalmazni a kortikoszteroidot, amely le tudja állítani a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, a citokinvihart. Ezek az új ismeretek jelentősen hozzájárulnak a súlyos betegek túléléséhez.

A 10 ezer koronavírusban elhunyt magyar adatait elemezve mi is írtunk arról, hogy lakosságarányosan nézve nálunk Németországgal ellentétben kifejezetten magas az elhunytak száma. Ezt több egyéb tényező mellett részben az is okozhatja, hogy a hazai intenzív osztályokon túl hamar teszik invazív lélegeztetőgépre a betegeket.

Ebben a cikkünkben olvashat a hosszan elnyúló, úgynevezett long Covidról, és a Telex koronavíruson átesett újságíróinak ezzel kapcsolatos tapasztalatairól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!