Nyolc hónapig védve lehet, aki átesett a koronavíruson

2021. január 7. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc hónapig, de akár hosszabb ideig is védve lehet az újrafertőzéstől az, aki átesett a koronavírus-fertőzésen – állítja a Science online verziójában megjelent tanulmány, amelyet a MedicalXpress.com idézett. A kutatócsoport 188 fertőzött vérmintáját vizsgálva jutott arra, hogy az immunválasz legalább háromnegyed évig kitart, de akár évekig is védelmet nyújthat a SARS-CoV-2 vírusa ellen – vélte Shane Crotty. A La Jotta Immunológiai Intézet (LJI) professzora szerint az immunrendszer védelmében szerepet játszó antitestek, B- és T-limfociták vérmintákban való együttes megmérése alapján pontos válasz adható arra, mi lehet a védelmet biztosító legrövidebb idő a fertőzöttek számára.

Ez egyelőre vita tárgya, mivel más mérések alapján tudható, hogy egy idő után drámaian esik a szervezetben az antitestek száma, ami azt is jelentheti, hogy a védelem is gyengül az újrafertőzéssel szemben. A kutatócsoport egyik vezetője, Alessandro Sette professzor szerint azonban teljesen természetes az antistetek számának visszaesése, a védelmi képesség ettől megmarad. Az tapasztalták ugyanis, hogy az immunválasz fenntartásában szerepet játszó memória B-sejtek száma a fertőzés utáni fél évben még növekedik is és a védelemben nélkülözhetetlen T-sejtek is hosszú ideig megmaradnak.

Ez azonban nem minden esetben van így – figyelmeztetnek a kutatók. Egyéni eltérések lehetnek, gyenge immunrendszer esetén az ismétlődő fertőzés kockázata ugyanúgy megvan, így önmagában a fertőzés nem garancia, de vérvizsgálattal jól belőhető, hogy mennyi ideig számíthat védelemre az adott beteg.

Az immunválasz hosszú idejű jelenléte azonban mindenképp jó hír, mert azt is jelzi, hogy az oltás is hosszabb távú védelmet nyújt.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!