Orbán államtitkára éppen azt csinálja, amit Orbán szerint nem kellene

2021. január 6. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brüsszel hibái miatt vagyunk lemaradva Amerikához, Angliához és Izraelhez képest a vakcinával kapcsolatban, ugyanis Brüsszel csak tavaly novemberben kötött szerződést a Pfizerrel, Amerika és Anglia viszont már tavaly nyáron megkötötte a maga szerződését, ráadásul sokkal nagyobb mennyiségre – jelentette ki egy Facebook-videóban Menczer Tamás.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint van olyan ország, amely többet fizetett a vakcináért, de meg is kapja azt; „itt is hibázott Brüsszel, hiszen emberélet nem múlhat pénzen”.

Brüsszel tehát késve kötött megállapodást és rossz megállapodást kötött, ezért nincs Magyarországon jelenleg több vakcina – összegzett a politikus.

Menczer állításáról az Euronews megkérdezte az EU egészségügyi biztosát, aki azt mondta, hogy az unió eddig hat céggel állapodott meg, nagyjából kétmilliárd darab dózis megvásárlásáról, a szállításokat pedig negyedévente ütemezik. Sztella Kiriakidész szerint az ellátást a gyártók korlátozott kapacitása miatt akadozik.

Az egészségügyi biztos szerint júniusban, amikor elindították az oltási stratégiát, még nagy volt a bizonytalanság, hogy lesznek-e sikeres oltóanyagok, és ha igen, hány ilyen lesz. Hozzátette, a BioNTech/Pfizer oltóanyagát már engedélyezték, és minden tagállamban használják, hamarosan pedig a Moderna oltóanyagát is engedélyezni fogják, már csak az Európai Bizottság jóváhagyására várnak.

„Szerintem nincs késlekedés. A mostani nehézségek nincsenek összefüggésben a megrendelésekkel, hanem inkább azzal, hogy szűk keresztmetszetek vannak a gyártásban. Ez azonban javulni fog a következő hetekben és hónapokban” – mondta Kiriakidész.

Menczer kijelentése azért is érdekes, mert éppen azt csinálja, amit Orbán Viktor szerint nem kellene: Brüsszelt hibáztatja a vakcina miatt. Múlt vasárnap a miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy nem elégedett a vakcina beszerzésének tempójával, és megjegyezte, hogy vannak országok, ahol előbb elérhető az oltás, mint az unióban.

„De miután az uniót sem szabad olyasmiért felelőssé tenni, ami nem igazságos, méltányos, ezért nem róhatjuk fel Brüsszelnek azt, hogy a gyártók nem tudják pontosan megmondani a szállítási időpontokat és mennyiségeket”

– jelentette ki Orbán, aki hozzátette, hogy Brüsszel is ki van szolgáltatva a nagy gyógyszeripari cégeknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!