Koronavírus elleni védőoltása után halt meg egy portugál kórházi dolgozó, a boncolás szerint halálának semmi köze a vakcinához

2021. január 6. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Miután 2020 végén Portugáliában nagy lendülettel beindult a lakosság koronavírus elleni oltása, különös esetről adtak hírt a helyi lapok: miután december 30-án a portói kórház onkológiai osztályának egyik műtőse megkapta a vakcinát, két nappal később meghalt.

A műtős boncolását kedden fejezték be igazságügyi orvosszakértők bevonásával, és a jegyzőkönyv megállapította, hogy „halálának nincs köze a vakcinához”, de az elhunyt személyiségi jogainak tiszteletben tartására hivatkozva nem hozták nyilvánosságra a halál okát. A műtős munkáltatója egyébként már január 1-én (a haláleset napján) leszögezte, hogy az „elhunyt szervezete nem mutatott semmilyen mellékhatást vagy oltási reakciót a vakcinára”.

A 10 milliós Portugáliában eddig nagyjából 470 ezer igazolt koronavírusos esetet tartanak számon a járvány kezdete óta, ebből 80 ezer a jelenleg is aktív fertőzés. A koronavírus szövődményeibe eddig a hivatalos adatok szerint 7286-an haltak bele. A járvány napi 4-5000 körüli új esettel és napi 90 körüli halottal az elmúlt két héten tetőzött, a kormány azonban nagyon bízik az egészségügy lakossági vakcinációval kapcsolatos tapasztalataiban (Portugália Magyarországhoz hasonlóan nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően teljesít a járványos betegségek elleni védőoltások terén), illetve a hat gyártótól megrendelt összesen 22 millió adag vakcina gyors elosztásában és beadásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!